Život na Islandu: Svet na drugoj planeti – Iskustvo bračnog para koji živi na ovom jedinstvenom ostrvu

Island je vrlo daleko, sasvim odvojen od evropskog kontinenta, neobičnog reljefa, sa izuzetno surovom klimom. Ali, Island je mnogo više od toga. To je zemlja u kojoj se vrlo lepo živi jer država savršeno funkcioniše, nema kriminala, a posla ima za sve koji žele da rade.

Ovakve tvrdnje stižu iz prve ruke. Izneo ih je bračni par Panić, Nišlije koji već gotovo dve decenije žive na Islandu. Oni su odlučili da odu kada je suprug dobio poziv jednog fudbalskog kluba. Dodaju odmah da je naših sunarodnika na Islandu malo.

Čuda Islanda

Priroda se na ovom ostrvu stvarno poigrala i stvorila vrlo posebne uslove za život. Tako neobične da bi slične teško pronašli negde u Evropi. Baš to prilagođavanje teško pada strancima, ali ni Islanđanima nije uvek lako.

Počev od aprila dani na Islandu postaju duži, a noći sve kraće. Tokom leta prave noći gotovo i nema, samo jednočasovni sumrak oko ponoći. Zimi, od oktobra do aprila, sunce se veoma retko vidi na Islandu.

“U decembru na Islandu sviće oko 11 sati, a mrak pada već oko 15 časova, ako nije oblačno. Ukoliko ima oblaka dan i ne svane. Dešava se da kiša pada neprestano 30 noći i dana“, tako zimu opisuju naši sunarodnici.

Očuvanje prirode i briga o zdravlju su imperativ

Ni surova klima i vremenske nepogode nisu i ne smeju da budu prepreka svakodnevnom boravku u prirodi. Na Islandu se bebe navikavaju na kontakt sa prirodom, boraveći u kolicima na terasi.

Za boravak u prirodi deci iz vrtića roditelji obezbeđuju gumeno odelo, čizme i skafander. Časovi fiskulture za osnovce održavaju se napolju i kada kiša pada. Tako dobro pripremljeni već u detinjstvu, Islanđani rado upražnjavaju kupanje u otvorenim bazenima sa toplom vodom, kao i odlaske na izlete u brojne kampove, kad god im se ukaže prilika.

Zdravlju stanovništva se na Islandu poklanja izuzetna pažnja, zahvaljujući jednom od najboljih zdravstvenih sistema na svetu. Dijagnostički i ostali zdravstveni pregledi nisu skupi, čak i kada ih sami plaćate. Osiguranje pokriva troškove lečenja tokom godine sve do određenog iznosa. Za  preglede kod lekara specijalista ne čeka se duže od tri nedelje.

Važne prednosti živata na Islandu

Birokratske procedure

Kao ilustraciju efikasnosti državne i lokalne uprave, naši sunarodnici navode da je za dobijanje pasoša potrebno da odete do određene kancelarije, gde za desetak minuta čitava procedura bude završena, a pasoš će stići poštom, na kućnu adresu.

Ovo je jedna od retkih procedura zbog kojih se odlazi do državne uprave. Većina administrativnih poslova obavlja se preko interneta.

Briga o deci

Kako Islanđani veliku pažnju poklanjaju zdravlju nacije, posebno se brine o izgradnju zdravih životnih navika i zdravom odrastanju. Tako je užina u školi  od voća i povrća, a ne slatkiš ili sok. Na velikom odmoru učenici jedu kuvani obrok, pripremljen u školi, uz naknadu od 80 evra mesečno. Posle časova stariji učenici imaju organizovana druženja i zabavne igre.

Posao na Islandu

O stvaranju radnih navika se vodi računa, Grad Rejkjavik tokom leta obezbeđuje posao za sve đake koji žele da rade, ne mlađe od 14 godina. Rade četiri sata dnevno, na uređenju travnjaka i dečjih igrališta, uz naknadu.

Prosečna plata na Islandu je preko 4.000 evra mesečno u bruto iznosu. Troškovi ishrane četvoročlane porodice su oko 1.000 evra, a troškovi grejanja iznose 100 evra, dok su troškovi električne energije 60 evra.

Pored svega rečenog, naši sunarodnici ističu i ovo:

Island – zemlja bez kriminala

„Na Islandu gotovo i da nema kriminala, stanove i kuće preko dana niko ne zaključava, kao i kola. Zbunjeni su kad ih pitate što ne zaključavaju kola, jer kažu zašto bi neko ukrao moja kola, kad ovde svi imaju svoja.“

O Islanđanima

„Islanđani su veoma ljubazni i međusobno i prema strancima, nigde nećete biti odbijeni ukoliko zatražite pomoć, svi će vam odgovoriti sa osmehom. Izuzetno su pažljivi u svakodnevnoj komunikaciji, a posebno na poslu“.

Može nam se svideti ili ne, ali Island definitivno ne liči na druge delove ove naše planete.

( izvor: Agencija Beta )