Zbog nedostatka radne snage Nemci zapošljavaju i radnike sa Balkana

Verovali ili ne – i najmoćnija evropska privreda suočena je sa ozbiljnim problemima. Mislili smo da su problemi zapošljavanja naša privilegija, ali se obezbedjenje potrebne radne snage za razne poslove u Nemačkoj sve češće pominje kao ozbiljna prepreka na putu snažnog ekonomskog razvoja Nemačke.

 

Naravno, sličnost je samo u pominjanju posla, slobodnih radnih mesta. Sve ostalo je obrnuto! Naime, nemačka privreda beleži značajan privredni rast i u tom smislu za nove kapacitete treba obezbediti stručno osposobljenu radnu snagu. Već nekoliko godina stopa  nezaposlenosti pada, a lista deficitarnih zanimanja raste, pa je sve teže medju domaćim stanovnicima obezbediti stručne radmike.

 

I, eto, velike šanse za stručne radnike iz naše zemlje! Već više decenija Nemačka je ubedljivo najpoželjnija zemlja za posao i život medju našim sunarodnicima. Sa druge strane, zahvaljujući dobrim iskustvima, nemaćki poslodavci pokazuju značajan interes za naše stručno osposobljene radnike.

 

Ovde želimo posebno da istaknemo činjenicu da je država spremna i otvorena da posao u Nemačkoj poveri gastarbajterima koji dolaze sa Balkana , pa i iz Srbije, ali je reč o stručnjacima, visokokvalifikovanoj radnoj snazi koja je spremna da zadovolji zahteve posla, a u skladu sa novim tehnologijama.

 

Posao u Nemačkoj je, bez sumnje, predmet interesovanja naših gradjana, a ovo je veoma dobra prilika. I baš tu treba podsetiti da je realizacija posla u Nemačkoj opterećena značajnim birokratskim procedurama. U tom smislu je veoma važno raspolagati pravim informacijama, kako bi se donele prave odluke, a do cilja stiglo brže i lakše  O većini smo već pisali, pa ćemo ovom prilikom samo podsetiti na odredjene procedure.

 

Tako je od 2012. godine moguće dobiti “Plavu kartu EU”, koja je kombinovana dozvola boravka i rada u zemljama Evropske unije, pa i u Nemaćkoj. Uglavnom se dodeljuje stručnjacima iz oblasti matematike, informatike, prirodnih i tehničkih nauka, koji imaju obezbedjen posao, sa godišnjim bruto prihodom preko 46.000 evra.

 

Oni koji nemaju obezbedjen posao mogu ga potražiti na licu mesta, Pre polaska će nemačkom konzulatu u Srbiji podneti zahtev za izdavanje vize za traženje posla, sa važnošću od šest meseci.

 

Da bi se radio posao u Nemačkoj, potrebno je znanje nemačkog jezika odredjenog stupnja. Za one koji treba da rade posao sa liste deficitarnih zanimanja, potrebno je znanje nemačkog jezika nivoa A2.

 

Veoma važno je proveriti da li imate potrebne kvalifikacije i da li se diploma, odnosno potvrda o stručnoj spremi priznaju u Namačkoj.  Postoji više načina za proveru, a mi preporučujemo uslugu koju u tom smislu nudi sajt vladinog Ministarstva za obrazovanje.

 

Na ovom portalu moguće je pronaći i druge važne informacije koje mogu biti korisne u procesu traženja posla u Nemačkoj.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *