Zašto Nemci napuštaju Nemačku?

I dok ko zna koliko naših radnika nestrpljivo čeka mart, 2020. godine i početak primene novog Zakona o useljavanju u Nemačku, a sa nadom da će lakše naći posao u Nemačkoj, dotle značajan broj nemačkih radnika odlazi u inostranstvo u potrazi za boljim poslom. Baš tako!

Naravno, tu sličnost izmedju radnika u Srbiji i onih u Nemačkoj počinje i završava. Iako su profesionalni razlozi  najčešće pominjani kao motiv odlaska iz Nemačke, sveukupni pristup i pogled na to suštinski je različit od onog koji imaju radnici iz Srbije.

Ko su radnici koji odlaze iz Nemačke?

Podaci kažu da je medju radnicima koji emigriraju iz Nemačke najviše mladih, visokoobrazovanih kadrova. Preciznije, čak 76% ispitanika koji su bili obuhvaćeni studijom koju je uradio Savezni zavod za istraživanje stanovništva, imalo je akademsko zvanje u Nemačkoj, zemlji u kojoj tek četvrtina stanovništva ima visoko obrazovanje.

Emigranti iz Nemačke su najčešće u starosnoj dobi izmedju 20 i 40 godina i, kako jedan ugledni politikolog kaže: „Često je to sledeći korak u karijeri“.

Možda je najznačajniji podatak do kojeg se u istraživanju došlo onaj koji kaže da je samo 18% ispitanika odlučilo da ode iz Nemačke, jer je nezadovoljno životom u toj zemlji.

Većina ispitanika očekivala je da će odlaskom u drugu zemlju ostvariti finansijsku korist, zahvaljujući boljoj zaradi. A podaci do kojih su istraživači došli kažu da su ispitanici koji su napustili Nemačku I otišli u druge zemlje tamo ostvarivali u proseku za gotovo 1.200 evra veće mesečne prihode. Gotovo svi tvrde da su svoj finansijski položaj značajno popravili, bez obzira na troškove života u tim zemljama.

Inače, u inostranstvu trenutno živi oko četiri miliona Nemaca. Prema podacima, poslednjih godina oko 180.000 Nemaca napusti zemlju godišnje, ali se oko 130.000 nemačkih radnika vrati u zemlju. S toga, Nemačka nije zabrinuta zbog “odliva mozgova”, jer većina radnika odlazi iz Nemačke privremeno I vraća se posle nekoliko godina.

A kuda odlaze nemački radnici?

Nemački radnici koji odluče da odu iz zemlje najradije se opredeljuju za blisku destinaciju,blisku I prostorno I jezikom koji se govori u toj zemlji.

Da, Švajcarska je ubedljivo najpopularnija destinacija za koju se odlučuju emigranti iz Nemačke. U poslednjih deset godina gotovo 200.000 nemačkih radnika otišlo je u Švajcarsku. Na drugom mestu liste zemalja u koje odlaze Nemci su Sjedinjene Američke Države, sa 127.000 nemačkih radnika, zatim Austrija sa 107.000 radnika i Velika Britanija sa 82.000 nemačkih radnika.

U odnosu na ostale visokorazvijene zemlje, Nemačka se odlikuje znatno višom stopom iseljenika, prelazi 5% poslednjih godina.

Istraživanje ćiji su ovo rezultati sprovedeno je na uzorku od preko 10.000 nemačkih državljana koji su u period jul, 2017. do juna, 2018.godine napustili Nemačku ili se vratili u nju.

Svemu ovom može se dodati I podatak da više od četvrtine nemačkog stanovništva ima migrantsko poreklo.

( izvor: BizLife Portal )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *