Vratio se iz Brisela da gradi karijeru u Srbiji

Iako je do zvaničnih podataka teško doći, pouzdano znamo da je mnogo ljudi iz Srbije potražilo svoju sreću negde izvan granica ove zemlje. A ta sreća zna da bude nepredvidiva. One koji se ponovo vrate u svoju zemlju obično prate komentari da se nisu snašli, da nisu uspeli. No, nije uvek tako!

Postoje oni koji su naučili put do uspeha, pa umeju da ga slede i u Srbiji!

Naš mladi sunarodnik Miroslav Ninković ispričao je svoju životnu i profesionalnu priču saradnicima portala Nova ekonomija. Njegovo iskustvo ohrabruje, vraća veru u uspeh i svetli perspektivu ove zemlje.

Miroslav je još kao student FON-a rado putovao u želji da upozna raznolikost ovog našeg sveta. No, njegova interesovanja su bila šira od mogućnosti koja su pružala kratka putovanja. Da bi upoznao ljude, običaje i navike, profesionalni ambijent, osetio dušu naroda, značilo je živeti i raditi u nekoj zemlji.

Od svog druga, člana AIESEC-a Miroslav je saznao za aktuelnu stručnu plaćenu praksu u inostranstvu koja studentima obezbedjuje posao na odredjeno vreme u firmi u inostranstvu, u željenoj oblasti. Odabrao je da unapredi svoja informatička znanja i iskustva, pa se odlučio za posao u Briselu.

Odabravši ovu firmu, Miroslav je očekivao  više senior programera, razvijene projekte i mnogo prilika da uči. Ali, kako to neretko biva, dočekala ga je drugačija situacija. Jedini kolega od koga bi Miroslav učio otišao je iz firme pre nedelju dana, a projekti bili u fazi planiranja, bez potrebnih saradnika.

Vratiti se ili ostati? Odluka Miroslavljeva je bila da prihvati izazov, ostane i prilagodi se. Za poduhvat koji je preduzeo potreban je bio saradnik, koga je Miroslav našao u svom drugu Nikoli, pa ga preporučio firmi. Tako su njih dvojica, zahvaljujući znanju koje su imali, prvi put u životu krenuli da grade nešto od samog početka, od nule. I koliko je izazov bio veliki, toliko je i uspeh bio izuzetan.

Uz poslovni uspeh išao je i život u stranoj zemlji. Okružen studentima iz raznih zemalja, sa svih kontinenata, naučio je da se prilagodjava nepoznatom i neočekivanom, a saznavao i širio svoje vidike. Kako Miroslav kaže, stekao je samopouzdanje, svest da on može i ume, bez čega bi do uspeha na bilo kom planu bilo vrlo teško.

 

banner2

Naravno, život u Briselu, organizovani i uredjeni odnosi, kao i dobra zarada, omogućila su brojna i  česta putovanja mladim ljudima koje je Miroslav tamo upoznao. Video je i živeo život bez negativnosti i barijera.

Posle nekoliko godina Miroslav i Nikola su odlučili da se vrate u svoju zemlju i tu rade isti posao, ali u okviru firme koju su sami osnovali. Miroslavljev Codebehind već osmu godinu uspešno radi, kreirajući poslovno okruženje u kojem svako može da razvija svoje sposobnosti i nadje satisfakciju.

Povratak u zemlju  motivisan je mnogim razlozima. Način života, medjusobni odnosi, navike i običaji, lepi osećaj pripadnosti, porodično okruženje, veze su koje postoje i neguju se svakom danom našeg života, sa kojima se identifikujemo.

Svrha Miroslavljevog odlaska na praksu bila je sticanje znanja i iskustva u inostranstvu. Shvatio je da može i ume putem uspeha, pa se vratio u svoju zemlju da tu izgradi svoj život, a i zajednicu pomogne.

( izvor: Nova ekonomija )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *