VOZAČI KAMIONA U AMERICI ZAISTA MOGU DOBRO DA ZARADE

Dok se pandemija koronavirusa poigrava sa nama, menja i osujećuje započeto, ruši nade i očekivanja, ima i onih kojima pruža šansu da ostvare ranije teško dostižne ciljeve, finansijski se osnaže i podignu kvalitet života.

Pogadjate, vozači kamiona nedostaju gotovo svugde. Velike i moćne SAD veruju da visoke zarade mogu da privuku i zadrže vozače.

Sektor transporta u Americi spada medju one koji su najteže pogodjeni pandemijom. Kako bitno učestvuje i podržava gotove sve druge delatnosti, nedostatak vozača kamiona čitavu privredu destabilizuje.

Transport u SAD pre i posle korone

O značaju vozača kamiona u realizaciji transportnih usluga u okviru privrede Sjedinjenih Američkih Država veoma dobro govori podatak da kamiondžije prevoze čak 72% ukupnog tereta i čine 6% ukupne radne snage sa punim radnim vremenom.

U Američkom udruženju transportera kažu da je pre pandemije nedostajalo oko 20.000 vozača kamiona, a sada Sjedinjenim Američkim Državama nedostaje 80.000 vozača kamiona.

Objašnjavajući uzroke nedostatka ovako velikog broja vozača, oni napominju da, pored pandemije, utiče i starost vozača, testiranje na droge, starosna ograničenja ( komercijalni vozači ne mogu da budu mladji od 21 godine ), problemi sa konkurisanjem i, naravno, zarade.

Kolike su zarade vozača kamiona u SAD?

Uvažavajući sve druge faktore, transportne kompanije u SAD se slažu da dovoljno visoke zarade mogu najviše da doprinesu obezbedjenju potrebnog broja vozača kamiona.

Izvršni direktor jedne američke kompanije kaže:

– Moja kompanija je u poslednjih 12 meseci izdvojila 30 do 35 odsto više novca za povećanje plata”, tvrdi on, napominjući da će možda biti potrebno dodatno izdvajanje. “Situacija sa manjkom vozača je teža nego što sam ikada mogao da vidim tokom svoje karijere”,

U državi Teksas kamiondžije mogu da zarade i do 14.000 dolara nedeljno!

Ova američka država i kompanije koje u njoj rade značajno su podigle nivo zarada vozača kamiona, jer problem veoma otežanog snabdevanja robom ozbiljno je ugrozio funkcionisanje brojnih privrednih grana.

Tako povećane zarade, izvesno je, čine posao vozača kamiona atraktivnijim. Ovo potvrdjuje i podatak da je znatno povećan broj zahteva za dobijanje komercijalnih vozačkih dozvola, pa se sada na polaganje vozačkog ispita čeka i 12 nedelja, umesto 4 nedelje kao nekada. Kako bi se sve obavilo što efikasnije, doneta je posebna mera da službenici sada rade i po šest dana u nedelji.

U transportnim kompanijama zapažaju da se vozači kamiona u značajnom broju odlučuju da ovaj posao zamene drugim koji pruža mogućnost da više vremena provode sa porodicom. Zato, uz poboljšanje uslova rada, razmišljaju i o dodatnom povećanju zarada!

( izvor: Nova ekonomija )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *