VOZAČI KAMIONA NIKAD TRAŽENIJI i NIKAD ZNAČAJNIJI ZA SVETSKU PRIVREDU

Pored nestašice energenata i sirovina, vrtoglavog rasta cena, dolazeće zime i pandemije korona virusa, evropska i svetska privreda nema rešenje za nezapamćen deficit vozača kamiona od kojih direktno zavisi nesmetano snabdevanje i funkcionisanje svetske trgovine.

Nije preterano reći da je ovo vreme podsetilo na neophodnost obezbedjenja dobrog teretnog saobraćaja kao nužnog uslova rada i razvoja gotovo svih privrednih grana. Tako i vozači kamiona koji nedostaju u ogromnom broju mnogim zemljama postaju jedan od važnih uzroka nestašice roba i zastoja u radu fabrika širom sveta.

Koliko vozača kamiona zaista nedostaje?

Prošlog meseca kuća Travel intelligence objavila je podatak da Evropi nedostaje preko 400.000 vozača kamiona I, što je još važnije, za očekivati je da taj broj uskoro bude i veći.

Medju prvim zemljama koje su ovaj problem obelodanile bila je Velika Britanija. Kako je posle Bregzita dolazak stranih radnika značajno otežan, ovoj zemlji nedostaje oko 100.000 vozača kamiona. Snabdevanje trgovina odvija se otežano, a povećana tražnja koju, kao i uvek očekuju krajem godine i u vreme praznika, samo će dodatno otežati situaciju.

Takodje, druge privredne grane, poput ugostiteljstva otežano funkcionišu.

I druge zemlje imaju veliku tražnju za vozačima

Medju zemljama Evropske unije u najnezavidnijem položaju je Poljska kojoj nedostaje oko 120.000 vozača kamiona, što je više od trećine ukupno potrebnog broja vozača.

Ni najjača evropska ekonomija nije ostala poštedjena ovog deficita. Nemačkoj nedostaje preko 60.000 vozača.

A francuska privreda je još pre početka pandemije bezuspešno tražila preko 40.000 vozača. Pandemija i poremećaji koje je donela značajno su uvećali ovaj broj.

Sjedinjene Američke Države su samo ove godine imale 10% manje vozača nego prethodne godine, a azijskim zemljama nedostaje oko 20% ukupno potrebnog broja vozača.

Kako i gde naći vozače, kako rešiti problem?

Treba reći da je tokom pandemije, sa oporavkom privrede i potreba za prevozom robe povećana, a da se broj vozača smanjio. A ne ohrabruje ni podatak da raspoloživi vozači u Evropi prosečno imaju 55 godina. Mladi radnici nerado odlučuju da se bave ovim poslom zbog vrlo teških uslova rada.

Jedan mladi vozač iz Belorusije koji je pokušao da radi taj posao kaže da je posle dvonedeljne obuke  čak 13 nedelja živeo i radio u kamionu baziranom u Holandiji, a za platu manju od 2.500 evra.

– Za ljudsko biće to nije normalan život. To nije posao, već nešto poput zatvora. To radiš kao da si zombi – požalio se on.

U traženju sveobuhvatnijeg rešenja, države primenjuju privremena. Tako su u Holandiji, usled nemogućnosti da zaposle vozače, sklopili ugovor sa vojskom i angažovali njihove vozače.

A u Britaniji I Nemačkoj planiraju da posao vozača kamiona ponude nezaposlenim ratnim veteranima.

Najavljuju se i veće plate

Suočena sa veličinom i značajem deficita vozača kamiona, Evropska unija je prošle godine donela takozvani Paket mobilnosti koji bi počeo da se primenjuje počev od februara naredne godine i znatno poboljšao uslove rada vozača. Sindikati vozača nisu baš sigurni da vozače očekuju bolji dani.

Mnogi prevoznici širom Evrope u cilju privlačenja vozača povećali sui im plate. U Britaniji izražavaju spremnost i za velika povećanja – sa 3.000 na 5.000 funti mesečno. Vozači napominju da je i poboljšanje uslova rada neophodna mera.

Procena upućenih je da je nedostatak vozača dostigao kritičnu tačku, a još će se pogoršati, uprkos merama koje se preduzimaju.

Izvesno je sasvim da će deficit radnika povećati cene prevoza, odnosno robe u prodavnicama.

( izvor: Biznisinfo.ba )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *