Do vize za rad u Nemačkoj preko poznavanja jezika

Za sve koji teže ostvarenju sna o boljem životu, nemački jezik je postao nužan uslov.
Znanje nemačkog jezika pretpostavljeno je obezbedjenju vize, nalaženju posla u Nemačkoj, studijama, čak i srednjoškolci koji misle na svoju budućnost unapredjuju znanje nemačkog jezika.

Već više godina ovaj trend postoji kako u Srbiji, tako i u zemljama regiona. Naravno, to su veoma dobro zapazili i stručnjaci za nemački jezik kojima je to postalo dobra poslovna prilika, a korisnicima njihovih usluga način da obezbede neophodni uslov na putu do postavljenog cilja.

U novosadskoj školi jezika “Germania Zentrum” kažu da su u poslednje tri godine sa svojih tečajeva ispratili u Nemačku preko 220 polaznika, motivisanih poslom, studijama ili nečim drugim. Podsećaju da je B1 neophodan nivo znanja nemačkog jezika za one koji traže posao u Nemačkoj, u ponekoj pokrajini će zatražiti i da se unapredi u nivo B2. Za sticanje tog znanja nemačkog jezika potrebno je u proseku dve godine rada.

Ova škola je pripremila posebnu metodologiju i tempo učenja nemačkog jezika namenjen onima koji u Nemačku odlaze organizovano, posredstvom agencija za zapošljavanje.

„Imamo saradnju i sa državnim i sa privatnim agencijama za zapošljavanje. Oni sklope ugovor o radu, kontaktiraju nas, a mi za njih izvodimo nastavu jezika i preuzimamo odgovornost da jezički osposobimo ljude za rad u Nemačkoj i da ih spremimo za završne ispite. To su ljudi koji su sve druge obaveze podredili učenju nemačkog. Već su potpisali ugovore o radu i njihova je obaveza da pohađaju kurseve u trajanju od šest do sedam meseci. Oni dolaze svakodnevno od ponedeljka do petka tri sata, redovno se testiraju i moraju uvek da budu prisutni”, kažu u školi.

S obzirom da su u Nemačkoj deficitarni zdravstveni radnici, to medju našim lekarima, medicinskim sestrama i tehničarima, negovateljima, postoji posebno interesovanje za rad u Nemačkoj. Tako su se i škole stranih jezika posebno pripremile i prilagodile potrebama ovih kandidata.

Osim znanja nemačkog jezika, specifične medicinske terminologije, u ovoj novosadskoj školi polaznike upoznaju i sa funkcionisanjem zdravstvenog sistema u Nemačkoj, njegovim posebnostima i zahtevima.

„Oni moraju da nauče desetine hiljada novih stručnih reči, da se uče razgovoru s pacijentima. Simulirali smo razne situacije – od merenja pritiska, davanja instrukcija pacijentima. Morali smo ih spremati za vizitu, predavanje smene. Donosim im autentične formulare, izveštaje o nezi ili plan nege pacijenta na nemačkom. To je ono sa čim će se sresti sto posto i pokušavam da ih poštedim stresa prvog radnog dana“, kaže jedna od saradnica u školi.

Bivši djaci koji su posao ili studije nastavili u Nemačkoj prenose svoja iskustva i, u najvećem broju, zadovoljstvo snalaženjem u novom okruženju. Ističu značaj dobrog znanja nemačkog jezika i podstiču na kontakte sa Nemcima, kako bi se stečeno znanje unapredilo.

( izvor: Dojče vele )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *