Više nema rada na crno! Nemačka objavila rat građevinskoj mafiji

U Nemačkoj rad na crno, posebno u gradjevinarstvu, već duže vremena nije sporadična pojava. Mediji su upozoravali na široko delovanje gradjevinske mafije u Nemačkoj, pa su nemačke vlasti organizovano i odlučno krenule u obračun i suzbijanje rada na crno.

U Severnoj Rajni-Vestfaliji, u jednoj velikoj raciji osujećena je organizovana kriminalna mreža koja je svoje ilegalno delovanje realizovala sa gradjevinskim firmama.

Ovu, kako kažu mega raciju sprovelo je 1.100 pripadnika policije, specijalnih jedinica i nemačke Carine, tokom koje su pretresli više od 140 stanova, poslovnih prostora i kuća, u više od trideset nemačkih gradova. Ogromna kriminalna mreža delovala je u Dizeldorfu, Duizburgu, Leverkuzenu, Menhengladbahu, Monhajmu i drugim gradovima.

U ovoj raciji uhapšeno je osmoro ljudi, za koje se veruje da su glavni organizatori kriminalne mreže. Medju njima je i dvoje ljudu iz Srbije, jedan iz Bosne i Hercegovine, jedan Izraelac, dva državljanina Nemačke i jedna osoba  nepoznatog identiteta. Starost uhapšenih je izmedju 31. I 72. godine.

 

Predstavnik nemačke Carine Armin Rolfink kaže:

„Oni su optuženi za formiranje čitave mreže lažnih kompanija koje su izdavale lažne račune za više stotina građevinskih firmi u Severnoj Rajni Vestfaliji (NRW)“.

A tužioci, na osnovu vidjenog, veruju da su optuženi koristili mrežu kompanija, u nameri da gradjevinskim firmama onoguće izbegavanje plaćanja poreza i doprinosa za socijalno osiguranje. Procena je da je usluge ove kriminalne mreže korisrilo više od 450 firmi.

Mehanizam ovih prevara funkcionisao je u pravcu obezbedjenja gotovog novca. Naime, uhapšeni su koristili lažne kompanije i ispostavljali gradjevinskim firmama  račune za usluge koje nikada nisu bile izvršene. Gradjevinske firme su izmirivale ove svoje fiktivne obaveze uplatama na račun lažnih kompanija, koje su im potom novac vraćale, ali u gotovini. Tim novcem gradjevinske firme su isplaćivale radnike koji rade na crno. Za učinjene usluge uhapšeni su uzimali 10% od gradjevinskih firmi.

Procena je da je bar pedesetak miliona evra prebačeno preko ovih lažnih računa, a nemačka država ostala uskraćena za 36 miliona evra.

U raciji je otkriveno i automatsko oružje, zaplenjena su vozila, kao i velika svota gotovog novca. Sve ovo svedoči o ozbiljnosti i veličini ovog organizovanog kriminalnog delovanja koje je zahtevalo angažovanje specijalnih jedinica.

Da je tako, potvrdio je i javni tužilac iz Vupertala Volf Tilman Baumert konstatacijom da su razmere ilegalne mreže zapanjujuće. On kaže:

„Reč je o vrhunskim, profesionalnim kriminalcima kojima, ako budu osuđeni, preti kazna i do deset godina zatvora“.

( izvor: Nezavisne novine/Tanjug )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *