Važne izmene zakona u Nemačkoj za gastarbajtere

Izmenjene političke,društveno ekonomske i socijalne prilike nerazvijenih i nesigurnih regiona u svetu izvršile su snažan uticaj na visoko razvijeni deo Evrope, pa u tom smislu ni Nemačka, kao vodeća zemlja Evropske unije nije ostala poštedjena. Velika koncentracija radne snage nastala je prilivom velkog broja izbeglica i ekonomskih migranata sa Bliskog istoka, severne Afrike, ali i iz manje razvijenih evropskih zemalja koje su godinama suočene sa visokom stopom nezaposlenosti.

Kada nezaposleni i nezadovoljni radnici iz Srbije odluče da odu iz zemlje i potraže posao u inostranstvu, onda je Nemačka najatraktivnija destinacija,  Isto važi i za zemlje regiona. Te upućenost na Nemačku proističe iz činjenice da je reč o vodećoj evropskoj privredi, u stalnoj ekspanziji.i sa izraženom potrebom za novom radnom snagom.

Zbog  svega toga sa pažnjom se prate dogadjanja i promene u toj zemlji, pa tako i izmene zakonskih propisa. Ovom prilikom ukazujemo na činjenicu da je u Nemačkoj  1.aprila, ove godine stupio na snagu novi zakon o privremenom radu preko agencija, takozvani Zeitarbeitenfirmen,  kojim su definisani status i uslovi rada privremeno angažovanih radnika.

Ovim zakonom se utvrdjuje da privremeno angažovani radnik posredstvom agencije može raditi u jednoj kompaniji ne duže od deset meseci. Takodje se utvrdjuje da tokom trajanja organizovanog štrajka poslodavac ne može privremeno angažovati nove radnike.

Posebno je zanimljiva odredba koja definiše visinu naknade koju ostvaruje privremeno angažovani radnik. Posle devet meseci privremenog rada u jednoj kompaniji, poslodavac je dužan da tom radniku obezbedi približno istu zaradu koju ostvaruje stalno zaposleni radnik koji radi na sličnim poslovima.

Kao što smo naveli, ove odredbe zakona primenjuju se od 1.aprila, ove godine. Kako će one u praksi funkcionisati? Dobri poznavaoci prilika na nemačkom tržištu rada izneli su svoja očekivanja. Ukazujući na činjenicu da  je po pomenutom zakonu u Nemačkoj angažovano oko milion radnika, odnosno 3% svih uposlenih, očekuju da će agencije za posredovanje po isteku perioda od devet meseci radnika angažovanog u jednoj kompaniji prebaciti u drugu, čime će za tog radnika ponovo početi da teče period od dozvoljenih deset meseci prvremenog rada kod jednog poslodavca. Da li će tako i biti, ostaje nam da vidimo u mesecima koji slede.

Inače, agencije za posredovanje u zapošljavanju su vrlo prisutne i svojim angažovanjem obezbedjuju radni angažman brojnim radnicima iz Srbije i zemalja regiona.

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *