Važne izmene za sve koji žele da rade u Sloveniji

Prostorna blizina, istorijske veze, nepostojanje značajne jezičke barijere I, pre svega, relativno visok nivo privrednog razvoja, razlozi su zbog kojih odredjeni broj naših radnika pokušava da nadje posao u Sloveniji. A zakonske procedure I administracija su tu da put do posla u Sloveniji otežaju I uspore. No, sada možemo da govorimo I o olakšicama!

 

Koje su novine u propisima koji regulišu položaj naših radnika u Sloveniji?

 

Najznačajnija izmena propisa odnosi se na period trajanja radne dozvole. Umesto da, kao do sada, radna dozvola važi godinu dana, od proleća 2019.godine važiće tri godine. Sve je ozvaničeno na sastanku održanom u sredu (7. novembra 2018. godine) povodom potpisivanja protokola o sprovođenju Sporazuma o zapošljavanju građana Republike Srbije u Republici Sloveniji, koji je organizovao Slovenački poslovni klub u Srbiji.

 

Tu odmah treba dodati da će radnik po isteku prve tri godine rada moći da produži svoju radnu dozvolu na još toliki period. Značajno je I to što će radnik iz Srbije samo prve godine rada biti vezan za poslodavca koji mu je omogućio izdavanje radne dozvole, a potom može slobodno da konkuriše na slovenačkom tržištu rada.

 

Ratifikacija pomenutog Sporazuma treba da se obavi do kraja januara, 2019.godine, kako bi početkom maja naredne godine stupio na snagu. Očekivanja su da će Sporazum doprineti I efikasnosti izdavanja radnih dozvola, kako bi se period od 2 do 4 meseca koliko sada traje izdavanje radne dozvole, skratio I ubrzao, zahvaljujući elektronskoj povezanosti referentnih institucija.

 

Uslovi za dobijanje radne dozvole za rad u Sloveniji

 

Da bi srpski radnik dobio radnu dozvolu za rad u Sloveniji neophodno je da nije zaposlen u Srbiji, kao I da se nalazi na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije, makar samo jedan dan. Na ovaj način država želi da ima nadzor nad zapošljavanjem svojih radnika u inostranstvu.

 

– To je zapravo dobro za radnika, jer je u prošlosti bilo primera da su se radnici plašili prijavljivanja zbog bojazni da će izgubiti posao – ističu u Ministarstvu rada Slovenije i naglašavaju da se radnik po gubitku radne dozvole vraća u Srbiju, gde će pokušati da se zaposli, a zatim odmah može da aplicira za posao u Sloveniji, kod drugog poslodavca.

 

Koji su najtraženiji poslovi u Sloveniji?

 

U slovenačkom Ministarstvu rada potvrdjuju da I oni, kao I mnoge druge zemlje, osećaju ozbiljan problem nedostatka kvalifikovane radne snage. Ističu listu od dvanaest posebno deficitarnih zanimanja, na kojoj su, uglavnom, zastupljeni zanatski profili. U Sloveniji se posebno traže elektrotehničari, zatim vozači kamiona I magacioneri. Veoma su traženi kvalifikovani kuvari. Kada su u pitanju zanatski profili posebna tražnja postoji za variocima I  stručnim gradjevinskim radnicima različitih profila.

 

Treba istaći I podatak da je u Sloveniji radna dozvola vezana za boravišnu vizu, tako što ih strani radnici dobijaju istovremeno, s tim da strani radnik ima obavezu pokretanja postupka za dobijanje boravišne vize.

 

 

(izvor: ekapija.com )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *