Uz plavu kartu možete jako lako naći posao u Nemačkoj

Rastući problem nedostatka radne snage u Nemačkoj trebalo je, izmedju ostalog, da rešava i plava karta. Zamišljena kao kombinovani dokument koji objedinjuje boravišnu i radnu dozvolu, plava karta omogućuje legalni dolazak strane radne snage koja ublažava nedostatak radnika na tržištu radne snage u Nemačkoj.

Tokom pet godina postojanja plava karta je opravdala svoje uvodjenje. Iako je interesovanje stranih radnika stalno raslo, pa se do danas udvostručilo, nedostatak radne snage se povećava, što govori o tome da su efekti plave karte nedovoljni za rešenje problema deficita radne snage.

Ovi trendovi bili su povod za temeljnu analizu koju su uradili nemački eksperti za oblast rada i radnih odnosa, posebno sa aspekta ograničavajućih faktora.

Dva neophodna uslova koja mora da ispuni strani radnik ako želi plavu kartu su diploma o završenoj školi koja se priznaje u Nemačkoj, kao i dokaz da će na ponudjenom poslu zaradjivati najmanje 50.800 evra godišnje.

Kako se do ispunjavanja drugog uslova otežano stizalo propis je promenjen, pa je granični iznos godišnje zarade spušten na 39.624 evra za stručnjake iz oblasti matematike, informatike, prirodnih i tehničkih nauka, kao i za lekare, odnosno za one koji su posebno deficitarni u Nemačkoj.

Poseban problem u Nemačkoj predstavljaju prosvetni radnici. Stručnjaci očekuju pad zarada u ovom sektoru, dok će već 2025.godine Nemačkoj nedostajati 35.000 učitelja. I bez obzira na starost nacije, učenička populacija će rasti, pa će samo u osnovnim školama nedostajati više od 100.000 nastavnika.

U isto vreme nemački obrazovni sistem školovanjem će obezbediti oko 70.000 mladih prosvetnih radnika, ali će, prema procenama, gotovo 60.000 prosvetnih radnika biti penzionisano. Disproporcija izmedju potreba i raspoložive radne snage je više nego očigledna. Zato je neminovno definisanje takvih uslova koji će olakšati još većem broju stranih radnika obezbedjenje posla u Nemačkoj.

Šta zvanična statistika kaže o dosadašnjim iskustvima sa plavom kartom u Nemačkoj?

U prvoj polovini prošle godine radno mesto u Nemačkoj, uz pomoć plave karte obezbedilo je 11.034 strana radnika.U poredjenju sa 2016.godinom to je za četvrtinu više, a čak dvostruko više nego prve godine kada je plava karta počela da se izdaje.

U etničkoj strukturi stranih radnika koji su došli da rade u Nemačkoj, najveće učešće je radnika iz Indije – preko 22%. Slede radnici iz Kine, Rusije, Ukrajine i Sirije. Naravno, srazmerno je veliko i učešće radnika iz Srbije i ostalih republika bivše Jugoslavije, kako zbog visokih kvalifikacija, tako i zbog spremnosti da rade za male zarade.
( izvor: Novosti/Jutarnji list )

2 Komentara

  1. Sinisa 1. decembra 2021. Reply
  2. Sinisa 1. decembra 2021. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *