Ubuduće tokom rada u Rusiji ostvarujete pravo na staž i penziju

Evo, konačno, dobre vesti za naše sunarodnike koji su radili ili rade u Rusiji. Oni koji su u potrazi za boljim životom krenuli na daleki put i našli posao u Rusiji, dobiće mogućnost da ostvare elementarno pravo iz radnog odnosa – pravo na staž i penziju.

 

Čini se da od  svih destinacija ka kojima su krenuli radnici iz Srbije da bi pronašli posao i bolju zaradu, posao u Rusiji koji obavljaju radnici iz Srbije pobudjuje najmanju medijsku pažnju.

 

Tačne podatke o broju radnika iz Srbije koji rade u Rusiji veoma je teško dobiti.. Valjda je Rusija prevelika da bi se sakupili i zbrojili podaci?! Istini za volju, značajan broj naših radnika radi u najudaljenijim delovima Rusije koje nije uvek lako pronaći na mapi. Angažovani su na raznim gradjevinskim poslovima u okviru naftno gasnog kompleksa.

 

Nažalost, tek velike havarije, nesreće koje su se dogadjale na gradilištima u Rusiji, samo na kratko su zaokupile pažnju naše javnosti. Tada se moglo tu i tamo čuti da, pored surove klime i teških uslova rada, i uslovi života otežavaju položaj ovih radnika.

 

Sa druge strane, politički, pa i ekonomski odnosi Rusije i Srbije nalaze se u svojoj prosperitetnoj fazi, čemu doprinose česti susreti  zvaničnika Srbije i Rusije. No, oblast rada i socijalne zaštite tek treba da bude unapredjena.

 

Značaj regulisanja ove oblasti treba posmatrati u svetlu činjenice  da naši radnici nalaze posao u Rusiji posredstvom legalnih agencija, sa ugovorom definisanim uslovima rada, ali i preko neproverenih posrednika, kada njihov status može biti krajnje neizvestan.

 

Sada je država pokazala spremnost da položaj naših radnika koji rade u Rusiji učini izvesnijim i boljim. U Dnevniku RTS-a ministar za rad, zgapošljavanje i socijalnu politiku Zoran Djordjević najavio je Sporazum o socijalnoj zaštiti izmedju Srbije i Rusije koji treba da reguliše radni staž svim radnicima kojima je uplaćivan.

 

Sporazum daje mogućnost svim radnicima iz Srbije koji su radili ili rade u Rusiji da povežu tako ostvaren radni staž sa onim ostvarenim u Srbiji.

 

Treba reći da je Sporazum o socijalnoj zaštiti već sedam godina pitanje koje se razmatralo i za koje su se tražila najbolja rešenja. U toku narednog meseca očekuje se da će Sporazum biti usvojen u Rusiji, a potom i potpisan.

 

„Sporazum se odnosi isključivo na građane koji su radili ili rade u Rusiji. To se ne odnosi na rad na crno. Mi želimo da ceo proces odlaska na rad bilo gde u inostranstvo učinimo što transparentnijim jer mnogi građani koji odlaze preko nekog posrednika zapravo ne znaju da odlaze da rade na crno“, rekao je Đorđević.

 

 

 

( izvor: RTS )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *