U POTRAZI ZA STRUČNIM RADNICIMA POSLODAVCI NE PITAJU ZA CENU!

Da poslodavci širom sveta muče muku sa pronalaženjem i privlačenjem kvalitetne, stručne radne snage znamo već nekoliko godina. U tom smislu pribegavaju različitim merama kojima bi pridobili preko potrebne radnike. Sve to otišlo je toliko daleko da su počeli da nude novac samo da se radnik pojavi na razgovoru za posao!

Iako su brze, nebrojene i neočekivane promene obeležje vremena u kojem živimo, neka dogadjanja nadmašuju sve što smo ikada mogli da zamislimo. Pandemija se postarala da svemu doda svoj doprinos, pa je evrozona suočena sa rekordno niskom nezaposlenošću.

Novčani bonusi za privlačenje potencijalnih radnika

O domišljatosti ili, možda, beznadju vlasnika jedne kompanije piše britanski „Fajnenšel tajms“. Reč je o uglednoj nemačkoj osiguravajućoj kući „Dojče femilienferzišerung“, koja je na uspešnom putu razvoja, sa velikim ambicijama vlasnika Štefana Knola.

Bez kvalitetnog stručnog kadra teško je nastaviti istim tempom, ali je baš takvu radnu snagu sve teže obezbediti. Vlasnik ove kompanije odlučio je da „ohrabri“ potencijalne radnike i privoli ih da svakako dodju na prvi intervju, nudeći im za to novčani bonus.

Koliko novca kandidati dobijaju u postupku zapošljavanja?

Medju prispelim CV dokumentima vlasnik kompanije Štefan Knol odabira kandidate za koje pretpostavlja da mogu biti korisni za kompaniju. Kako bi kandidate dodatno zainteresovao i uverio u ekonomski potencijal svoje kompanije, nudi im bonus od 500 evra za učešće na prvom intervjuu, odnosno prvoj fazi selekcijskog postupka pri zapošljavanju.

Kandidati koji prodju u drugi krug intervjua dobijaju još 1.500 evra. Oni koji uspešno završe šestomesečni probni rad biće nagradjeni sa čak 5.000 evra!

– Posebno je teško pronaći bilo koga sa IT veštinama. Takmičimo se sa divovima poput „Alijanca“ koji bez mnogo problema mogu da zaposle stotine stručnjaka iz celog sveta, kaže Knol.

Najtraženiji radnici u Evropi

Deficit radne snage postoji u mnogim delatnostima, ali je najizraženiji u IT sektoru, kao i u sferi zdravstvene nege. Ne prolaze bolje ni kompanije u oblasti gradjevinarstva koje vrlo teško obezbedjuju stručne radnike.

U oblasti ugostiteljstva poslodavci teško dolaze do radnika, posebno u uslovima pandemije. Neizvesnost daljeg toka pandemije čini ova radna mesta nesigurnim, pa se radnici opredeljuju za izvesnije poslove.

Razvojna banka Nemačke KFW I Ekonomski institut IFO uradili su anketu kojom je obuhvaćeno 9.000 nemačkih kompanija. Gotovo polovina, 43% ispitanih nailazi na ozbiljne probleme obezbedjenja radne snage, što je najveće učešće još od ujedinjenja Nemačke.

Zaposlenost nikad veća

Rekordnom zaposlenošću bavila se Evropska centralna banka i procenila  da je u oktobru, prošle godine samo 1,8% radnika u evrozoni bio na “čekanju posla” zbog posledica pandemije, nasuprot 20% u aprilu, 2020.godine.

– Ovo je bio superbrzi oporavak tržišta rada u Evropi. Broj zaposlenih nastaviće da raste i u 2022, što će nezaposlenost učiniti rekordno niskom – ističu u ovoj instituciji.

( izvor: Fajnenšel tajms / 24/7 )

Jedan komentar

  1. Ajsela 28. februara 2022. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *