U ovim zemljama možete da radite bez problema sa srpskim pasošem !

Višedecenijska ekonomska kriza motivisala je mnoge radnike iz Srbije da svoju poslovnu šansu potraže u inostranstvu. Zna se, većini je posao u Nemačkoj najprimamljiviji, ali je pravo pitanje koje zemlje traže naše radnike. Do kojih poslova i u kojim zemljama se može najlakše stići?

I kao što je posao u Nemačkoj u fokusu naših radnika, tako i Nemačka, kao visoko razvijena zemlja, sa ozbiljnim deficitom radnika, pokazuje veliko interesovanje za naše kvalifikovane radnike. Medicinski radnici raznih nivoa obrazovanja i stručnog profila, kao i gradjevinski radnici raznih struka cenjeni su medju nemačkim poslodavcima.

Strani poslodavci, medju njima i nemački, veoma su zainteresovani za profesionalne vozače iz Srbije. U tom smislu u Beogradu se priprema sastanak koji će okupiti predstavnike nemačkih kompanija i naše nezaposlene vozače koji su zainteresovani za rad u Nemčkoj. Organizator ovog okupljanja je Nacionalna služba za zapošljavanje, a trebalo bi da se održi u septembru, ove godine.

Za radnu snagu iz Srbije interesovanje pokazuju, osim Nemačke, i druge razvijene i bogate zemlje. Tako se nedavno zvaničnim kanalima, preko naše Ambasade u Dohi, našoj Nacionalnoj službi za zapošljavanje obratio medicinski centar “Država Katar”. Poslodavci iz Katara tražili su naše medicinske sestre.

Osim stručnih radnika, u nekim zemljama postoji interes i za naše pomoćne radnike. Zanimljivo je da su naši berači malina radno angažovani u Portugaliji. A medju zemljama regiona Slovenija je oduvek pokazivala interes za radnu snagu iz Srbije. Tamo su posao pronašli pomoćni radnici poštonoše i vozači. Radnici u ugostiteljstvu, kuvari i konobari od ranije rade u Sloveniji. Njihova zarada je oko 900 evra, mesečno.

I nama susedna Hrvatska traži radnike iz Srbije, posebno u turističkoj sezoni. Sa biroa u Srbiji u Hrvatsku su otišli animatori u turizmu koji, prema saznanjima, zaradjuju 550 evra mesečno i imaju smeštaj i hranu.

U skladu sa Zakonom o zapošljavanju Nacionalna služba za zapošljavanje pokrenula je više postupaka posredovanja za zapošljavanje državljana Srbije u inostranstvu. Tokom 2017.godine pokrenuti su postupci posredovanja na osnovu prijave potrebe poslodavaca iz Nemačke, Hrvatske, Slovenije i Portugalije.

Koje su prednosti ovakvog zapošljavanja?

Na ovaj način naši državljani zasnivaju legalni radni odnos, a poslodavac ih uredno prijavljuje i na njih plaća porez i doprinose. Takodje, Nacionalna služba za zapošljavanje stara se o zaštiti prava radnika. Tako se našim državljanima obezbedjuju ista prava kao i radnicima iz zemalja zaposlenja. Oni dobijaju radne dozvole, dozvole boravka, naknadu troškova prevoza. Naravno, ugovore o radnom angažovanju radnici potpisuju u našoj zemlji, pre odlaska na rad.

( izvor: BIZlife portal )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *