U Evropi je najveća nezaposlenost u zemljama Zapadnog Balkana

U zemljama Zapadnog Balkana ima 2.433.706 nezaposlenih lica koja čekaju posao na biroima za zapošljavanje, neki čak i po 10 do 20 godina. Prosečna stopa nezaposlenosti u zemljama Zapadnog Balkana iznosi 26,8 posto.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, najviša stopa nezaposlenosti je u BiH I ona iznosi 44 odsto, a najniža u Crnoj Gori gde je nezaposlenih 15,05 odsto. posao_balkan

Nezaposlenost je najveći ekonomski problem na Balkanu

Ekonomski ekspert Duljko Hasić za Agenciju Anadolu rekao da je nezaposlenost, a posebno mladih ljudi, najveći ekonomski problem u zemljama regiona.

“Nezaposlenost je ključni problem za sve zemlje Balkana. Došlo je do enormnog rasta nezaposlenosti nakon raspada bivše Jugoslavije i neuspešnog procesa privatizacije u skoro svim zemljama u regionu. Nakon poslednje ekonomske krize 2008. godine, procenat nezaposlenih u regionu je znatno porastao i ne vidi se kraj tom akutnom problemu”, ističe Hasić.

Naglašava kako političari i svi nivoi vlasti u BiH, ali i u skoro svim zemljama regiona, ne znaju kako da reše problem nezaposlenosti, u čemu su se, kako kaže, pokazali vrlo nesposobnima i nekompetentnima.

“Ako se nastavi ova ekonomska stagnacija, država uskoro neće moći isplaćivati ni penzije, jer mladi ljudi nisu aktivni na tržištu rada i ne mogu do posla. S druge strane, zbog nepostojanja perspektive oko dve trećine mladih želi napustiti Balkan. Pogubno je da imamo toliko mladih na biroima za zapošljavanje”, naglašava Hasić.

BiH, Kosovo* i Srbija iznad regionalnog proseka nezaposlenosti

Prema posljednjim zvaničnim podacima Agencije za statistiku Kosova*, u toj zemlji bez posla je oko 268.000 osoba, odnosno 35,1 odsto radno sposobnog stanovništva što je, takođe, iznad regionalnog proseka.

Sledi Srbija gde je ukupan broj nezaposlenih na evidenciji NSZ poslednjeg dana 2013. godine iznosio 769.546 osoba, što je za 1,1 posto više u odnosu na isti mesec prethodne godine. Stopa nezaposlenosti u Srbiji zvanično iznosi 28,9%.

U Makedoniji je, prema zvaničnim podacima državnog Zavoda za statistiku, krajem 2013. godine bilo 275.225 nezaposlenih lica, a stopa nezaposlenosti je iznosila 28,6% što je iznad proseka regije koji iznosi oko 27%.

 

S druge strane, najmanje nezaposlenih na području Balkana je u Albaniji, Crnoj Gori i Hrvatskoj koje su poslednjih godina sprovele značajne ekonomske i finansijske reforme i tako uspele privući strane investicije.

U Crnoj Gori je nezaposlenost je, prema podacima Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), u februaru ove godine iznosila 34.920 nezaposlenih, a stopa nezaposlenosti je svega 15,05%.

Prema podacima Službe za zapošljavanje Albanije, u toj zemlji je bez posla 144.000 osoba uz stopu nezaposlenosti od 16%.

U Hrvatskoj je broj nezaposlenih premašio 385.000. Naime, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, broj nezaposlenih građana u toj zemlji u febraru ove godine je iznosio 385.147, dok je pak stopa nezaposlenosti 18,6%

Rešenje je u otvaranju malih i srednjih porodičnih firmi

Hasić savjetuje nezaposlenima da započnu svoj privatni biznis jer je pokretanje porodičnih i malih i srednjih preduzeća postao trend u celoj Evropi.

“Otvaranje malih i srednjih preduzeća je jedno od rešenja kako što pre do posla. Recimo, mi imamo vrlo dobre uslove i potencijal za proizvodnju jagodičastog voća, malina, jagoda, kao i za proizvodnju zdrave hrane, koja je sve popularnija u svetu. Od toga bi se moglo dosta dobro živeti. Ali, ipak, država mora pomoći individualne proizvođače oko plasmana i izvoza njihovih proizvoda”, ističe Hasić.

Od ostalih zemalja iz šire regije Balkana, najmanja je stopa nezaposlenosti u Rumuniji i, prema posljednjim zvaničnim podacima, iznosi 7,5%, nakon koje sledi Mađarska sa 9 %, Turska 10%, Slovenija 11,2 posto, Bugarska 12,7 %i Slovačka sa 14,3%.

S druge strane, u zemljama EU, koje takođe nije zaobišla ekonomska i finansijska kriza, bez posla je oko 26 miliona osoba. Prema podacima Eurostata u Evropskoj uniji je stopa nezaposlenosti u januaru ove godine bila 10,8$, što je nivo koji se nije promenio od oktobra 2013. godine i to ukazuje na činjenicu da je u eurozoni bez posla 26,23 miliona ljudi.

Najviše nezaposlenih u Grčkoj, najmanje u Norveškoj i Švajcarskoj

Izvor: klix.ba

6 Komentara

  1. nenead 1. avgusta 2015. Reply
  2. Maca 27. avgusta 2015. Reply
  3. Maca 27. avgusta 2015. Reply
  4. Dragan 11. novembra 2015. Reply
  5. Predrag Baljević 26. novembra 2015. Reply
  6. mirjana 24. januara 2016. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *