U AUSTRIJI SVE VIŠE DEFICITARNIH ZANIMANJA

Austrija je, uz Nemačku, oduvek vrlo atraktivna destinacija za radnike koji napuštaju Srbiju u potrazi za poslom. U toj zemlji radnici iz Srbije nalazili su raznovrsne poslove. Ali, lista deficitarnih zanimanja u Austriji za narednu godinu nikada nije bila duža!

I Austrija, poput drugih zemalja razvijenog sveta, pokušava da reši problem nedostatka radnika. Određene privredne grane otežano posluju već duže vreme, pa je uvoz radne snage, posebno one stručne, neophodno što pre ubrzati i pospešiti.

Posebno tražena zanimanja u Austriji

Kao što smo rekli, lista deficitarnih zanimanja za narednu godinu nikada nije bila duža. Na njoj se našlo čak stotinu različitih zanimanja!

Austrijska vlada, odnosno Ministarstvo rada je, kao i prethodnih godina, utvrdilo listu deficitarnih zanimanja za narednu, 2023.godinu. Ovakva lista sastavlja se na saveznom nivou, ali i pojedine regije u Austriji mogu listu dopuniti svojim specifičnim potrebama.

Pored stotinu deficitarnih zanimanja na saveznoj listi, još je i 58 zanimanja na regionalnim listama. Poređenja radi, prošle godine je na saveznoj listi bilo 66 zanimanja, a na regionalnim još 60 zanimanja.

„Značajnim proširenjem liste deficitarnih zanimanja, pojačavamo naše napore da na što bolji način rešimo problem nedostajuće kvalifikovane radne snage”, naglašava minister privrede i rada.

Među deficitarnim zanimanjima za narednu godinu se, kao i prethodnih godina, nalaze gotovo svi profili radnika u ugostiteljstvu. Austijski Servis za zapošljavanje izneo je podatak da nedostaje čak 29.000 ugostiteljskih radnika – konobara, kuvara, šankera, pomoćnih radnika, sobara, poslastičara.

Među najtraženijim su i radnici na pakovanju i otpremi robe, dostavi, kao i radnici u špediciji. Velika potražnja je i za različitim profilima radnika u takozvanim tehničkim zanimanjima – od elektromehaničara do diplomiranih inženjera.

Takođe, Austriji nedostaju stručnjaci iz oblasti finansijskih usluga, poput knjigovođa. I dalje je mnogo slobodnih radnih mesta za radnike u zdravstvu, posebno za medicinske sestre.

Kako do posla u Austriji?

Ministarstvo privrede i rada naglašava da je pristup stranih radnika tržištu rada i dobijanje takozvane „crveno–bele–crvene karte“ znatno olakšan kada su na listi deficitarnih zanimanja.

U Ambasadi Austrije u Beogradu poverenik za integracije radnika iz Srbije podelio je informacije od značaja za radnike koji nameravaju da potraže posao u Austriji:

“Prvo je neophodno pronaći odgovarajućeg poslodavca u Austriji koji želi da vas zaposli. Danas se takvi poslovi pronalaze putem interneta, gde postoji veliki broj sajtova sa poslovima u Austriji, ili preko ličnih kontakata. Ipak, bitno je naglasiti da bi trebalo da se fokusirate na zanimanja koja su u toj zemlji deficitarna, jer to povećava verovatnoću da ćete dobiti dozvolu za rad.”

Radna dozvola je neophodna

Takozvana crveno-belo-crvena karta, ili Rot-Weiss-Rot- Karte, kako kažu Austrijanci,je dokument koji kandidat mora da obezbedi. Nakon što je pronašao poslodavca, kandidat u Ambasadi aplicira za dobijanje ove karte – radne dozvole.

“Zatim se određuje na osnovu nekoliko kriterijuma da li ćete dobiti ovu dozvolu, a jedan od kriterijuma je upravo potreba za radnom snagom. Zato, na primer, nema veze što poznajete nekoga ko ima frizerski salon i želi da vas zaposli u Austriji, ako njima nisu potrebni frizeri već ih imaju dovoljno u svojoj zemlji – objašnjavaju u Ambasadi.

Napominju i da znanje nemačkog jezika nije neophodno, ali je veoma poželjno kao jedan od kriterijuma za dobijanje radne dozvole. Među kriterijumima po kojima se odlučuje o radnoj dozvoli su: stručna kvalifikacija, radno iskustvo i starosna dob, kao i studije u Austriji za visokoobrazovane radnike.

Ova karta važi dvanaest meseci i objedinjuje radnu i boravišnu dozvolu. Svi ostali koraci u procesu započinjanja posla u Austriji su poprilično jednostavni.

( izvor: balkanspress )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *