Svi mladi u Srbiji sanjaju isti san – iseljenje u Nemačku

Gde god nema egzaktnih, zvaničnih podataka, tu ostaju nagadjanja, procene, analize. Tako je i sa brojem mladih koji napuštaju Srbiju u potrazi za poslom u inostranstvu.

No, odlazak i nalaženje posla u Nemačkoj već dugo je sveprisutna pojava u našoj svakodnevici. Svako u svom okruženju zna za mnogo onih koji su otišli odavde, verujući u bolji život i posao u Nemačkoj. To nameće pitanje koliko je do sada mladih našlo posao u Nemačkoj i, možda još važnije, kako svoju budućnost vide mladi u Srbiji.

Jedno takvo zanimljivo istraživanje pod nazivom „Mladi u Srbiji 2018/2019“ sprovela je Fridrih Ebert fondacija u Srbiji. A rezultati, i više od očekivanja, dramatično dovode u pitanje budućnost Srbije.

Koliko mladih u Srbiji želi da napusti zemlju?

Podatak koji ovu pojavu ilustruje na najbolji način kaže da tri četvrtine mladih u Srbiji, izmedju 14. i 29.godina starosti želi da napusti zemlju. Tako je Srbija bez premca na prvom mestu medju zemljama u regionu po broju mladih koji žele emigraciju. U regionu u kojem su i Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Albanija, Makedonija…

Drugi, jednako ilustrativan podatak do kojeg se došlo u pomenutom istraživanju kaže da mladi u Srbiji koji su odlučili ili žele da emigriraju biraju Nemačku kao zemlju sa najboljim mogućnostima.

Medju onima koji žele da odu iz zemlje značajno je učešće onih koji imaju izražene ambicije u daljem obrazovanju i usavršavanju. Želja za odlaskom iz zemlje prisutna je kod oba pola, kao i u različitim regionima Srbije.

Medju učenicima u Srbiji više od jedne trećine jako ili veoma jako želi da ode iz Srbije. Medju mladima koji nisu u sistemu obrazovanja četvrtina njih želi da napusti zemlju.

Kuda mladi iz Srbije žele da odu? Čemu se nadaju?

Kao što istraživanje potvrdjuje, Nemačka je san velike većine mladih u Srbiji. Osim Nemačke, mladi svoju budućnost traže u Austriji, Švajcarskoj i SAD.

Kada govore o motivima svoga odlaska iz Srbije u pravilu navode lošu situaciju i pesimizam da su promene moguće u kratkom periodu, a poboljšanje socijalnih prilika neizvesno.

Očekivanja većine mladih ljudi iz Srbije koji su se odlučili za odlazak iz Srbije idu u pravcu poboljšanja materijalno finansijske situacije, stvaranja bolje osnove za dalje stručno usavršavanje i obrazovanje. San o uredjenom sistemu vrednosti deo je očekivanja svih.

Istraživanje je pokazalo da mladi koji žele ili su već odlučili da odu iz zemlje nemaju uvek dovoljno informacija o uslovima, postupcima i procedurama koje ih očekuju tokom realizacije svoje odluke da nastave život u Nemačkoj. Najčešće se odlučuju za pomoć i sugestije rodjaka i prijatelja koji su već u Nemačkoj.

( izvor: Nova ekonomija )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *