Svi hrle u Nemačku zbog posla!

Iz bližeg i daljeg okruženja svakog od nas bar neko je do sada, u daljoj i bližoj prošlosti potražio posao u Nemačkoj, ili to pokušava da učini. Govori se o hiljadama, stotinama hiljada ljudi, raznih starosnih doba, obrazovnih profila.

Ali, čujte ovo: Iz gotovo svih zemalja Istočne Evrope stiglo je mnogo useljenika u potrazi za poslom u Nemačkoj!

Kakve su, zapravo, prave razmere ove migracije?

U želji da preciznije sagledamo ovu pojavu prenećemo zvamične podatke koje je objavila Savezna služba za migraciju i izbeglice (BAMF).Prema tim podacima, prošle godine u Nemačku je došlo preko 630 hiljada useljenika, od kojih je više od tri četvrtine poticalo iz zemalja istočnih članica Evropske unije. U odnosu na podatke iz 2010.godine broj gradjana iz ovih zemalja koji su došli da rade u Nemačkoj, utrostručio se!

Medju njima je preko 700 hiljada Poljaka, prati ih pola miliona Rumuna, a i Hrvati pristižu u sve značajnijem broju – ima ih preko 330 hiljada! Portal index.hr  navodi da je 2012.godine u Nemačkoj bilo 225 hiljada Hrvata, da bi se tokom naredne četiri godine u Nemačku uselilo više od 110 hiljada ljudi.

Doseljavanje u Nemačku iz zapadnih zemalja Evropske unije neuporedivo je manje. To ilustruje podatak da medju ukupno 4.300.000 useljenika u Nemačku iz drugih zemalja Evropske unije, oni iz njenog zapadnog dela ne čine ni deseti deo.

Vrlo je zanimljivo analizirati šta ovi zvanični statistički podaci govore kada je u pitanju struktura ovih useljenika iz Istočne Evrope. Medju njima je najviše mladih, dobro obrazovanih ljudi, stručno osposoljenih, koji, zahvaljujući svojim profesionalnim veštinama, uspevaju relativno brzo da se integrišu u nemačko tržište rada.

Iz obilja podataka koje je Savezna služba za migraciju i izbeglice objavila ističe se posebno jedan, jer opovrgava  neke često iznošene procene. Reč je o mnogo puta izrečenoj tezi da je ostvarivanje prava na socijalnu pomoć snažan motiv i čest cilj gradjana Istočne Evrope, kada se useljavaju i, tobož, traže posao u Nemačkoj. Podaci, medjutim, kažu da svega 4,9% useljenika iz zemalja Istočne Evrope prima socijalnu pomoć. Kada su u pitanju državljani Nemačke, čak 7,3%  njih  su uživaoci socijalne pomoći.

( izvor: mondo.rs )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *