Švedska traži naše gradjevinske radnike

Ekonomska kriza, odnosno recesija, počev od 2008.godine snažno su uzdrmale svetsku ekonomiju. Destabilizacija privrede imala je dalekosežne posledice, a privredni tokovi su prekinuti ili usporeni čak i u najrazvijenijim zemljama sveta. Tržište radne snage je, verovatno, trpelo najviše. Osetilo se sve to i u Skandinaviji, pa je i posao u Švedskoj postao neizvesniji, nesigurniji.

 

No, merama stabilizacije podstaknuta je snažna privredna aktivnost poslednjih godina. I upravo taj snažni privredni zamah moraju da iznesu obučeni, stručni radnici. Tako su analize pokazale da još od 2000.godine u Švedskoj nije bilo toliko upražnjenih, slobodnih radnih mesta. Sada ima preko 78.000 slobodnih radnih mesta, što je 41%  više nego pre samo dve godine.

 

I ono što je najznačajnije: u Švedskoj nema stručne radne snage koja bi mogla da odgovori potrebama ove privredne ekspanzije. Značajan  priliv migranata u poslednje tri godine ne pruža potreban kapacitet tržištu radne snage.

 

Vlada i privrednici izražavaju bojazan da nedostatak stručne radne snage ozbiljno ugrožava privredni rast, procenjujući da će naredne godine privredni rast iznositi samo 2,5%.  Rezultati istraživanja iz juna meseca, ove godine govore da je 75% kompanija koje su tražile radnike imale velikih problema u obezbedjenju ljudskih resursa.

 

Sa problemom nedostatka obučenih radnika suočava se petnaestak privrednih grana, a najizraženiji su u oblasti gradjevinarstva i obrazovanja. Centralna banka “Rilsbank” navodi podatak da se broj otvorenih radnih mesta u švedskim kompanijama udvostručio u odnosu na vreme pre izbijanja krize 2008.godine. Naravno, i stopa nezaposlenosti u Švedskoj je najniža od 2008.godine.

 

Sve ove okolnosti, posebno kada je u pitanju gradjevinarstvo, može biti veoma dobra prilika za radnike iz Srbije, pa i razvojna šansa našeg gradjevinarstva. Proteklih decenija gradjevinski radnici iz Srbije radili su na gradilištima širom sveta. Veliki privredni objekti, putevi, mostovi, hidroelektrane, stadioni i drugi objekti koje su gradila gradjevinska preduzeća iz Srbije potvrdila su veliko umeće i stručnost naših radnika.

 

Tako naša preduzeća uživaju ugled širom sveta, bilo da su u pitanju proizvodi ili rad inženjera i radnika. Inostrana tržišta, posebno u Švedskoj su veoma zainteresovana za ono što možemo da ponudimo.

 

Imajući sve ovo u vidu, naši gradjevinci dobijaju u Švedskoj značajno tržište za plasman  proizvoda i usluga. A Švedska može radnicima da ponudi mnoge komparativne prednosti. Podsećamo da je u Švedskoj značajan broj kompanija i privrednih grana u kojima radnici imaju šestočasovno radno vreme.

 

 

 

( izvor: Jutarnji list / Blic )

Jedan komentar

  1. Emil 18. oktobra 2017. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *