Stranci zaradjuju mnogo manje od Nemaca u Nemačkoj

Često smo, analizirajući motive zbog kojih naši radnici rado odlaze i traže posao u Nemačkoj, isticali njihovo uverenje da u toj zemlji svi radnici imaju podjednake šanse da dobiju kvalitetne i dobro plaćene poslove. No, analiza nemačke Savezne agencije za rad nedvosmisleno pokazuje da stranci u Nemačkoj imaju po pravilu manje plate od Nemaca! I ovo pravilo važi za sva zanimanja!

 

Šta konkretno podaci govore o razlikama u visini plate?

 

Javnosti je podatke dobijene u pomenutoj analizi predstavio berlinski dnevni list „Velt“. Prema njima, prosečna bruto plata za puno radno vreme (sadrži sve poreze i doprinose), isplaćena u Nemačkoj krajem 2017.godine iznosila je 3.209 evra.

Radnici, državljani Nemačke, u tom periodu ostvarivali su prosečnu bruto zaradu od 3.294 evra, dok su stranci prosečno zaradjivali 2.463 evra. Ili, procentima izraženo, Nemci prosečno zaradjuju 22% više od radnika koji su došli iz drugih zemalja!

Značajne razlike u visini zarada postoje i kada se analizira poreklo stranih radnika, odnosno zemlja iz koje dolaze. Zaključak je sasvim očigledan i potvrdjuje da su najmanje plaćeni radnici koji potiču iz zemalja iz kojih je najviše tražilaca azila. To su: Sirija, Avganistan, Irak, Nigerija, Eritreja, Iran, Pakistan i Somalija. Prosečna mesečna bruto zarada ovih radnika je 1.839 evra. Ovako veliko zaostajanje zarada postoji na svim obrazovnim nivoima – od pomočnih radnika, preko kvalifikovanih do stručnjaka i specijalista.

U analizi Savezne agencije za rad ilustruju sve ovo još ubedljivijim podacima. Tako Nemci koji rade  na pomoćnim poslovima prosečno zaradjuju 2.313 evra bruto, a strani radnici koji rade iste poslove zaradjuju 1.918 evra bruto. Radnici iz zemalja odakle je najviše tražilaca azila, a koji rade na pomoćnim poslovima zaradjuju samo 1.647 evra bruto.

Naravno, analiza je obuhvatila i položaj akademski obrazovanih radnika, visokokvalifikovanih i stručnih. Nemci koji rade na ovakvim poslovima ostvaruju prosečnu bruto mesečnu zaradu od 5.333 evra. Stranci sa ovakvim zvanjima i veštinama ostvaruju prosečnu zaradu od 4.960 evra, a radnici iz zemalja sa najviše tražilaca azila zaradjuju na takvim poslovima 4.394 evra.

Prema rezultatima analize, najmanje razlike u visini zarade koju ostvaruju državljani Nemačke i stranci je na najmanje plaćenim poslovima – održavanje higijene i uredjenje.

 

Koliko radnika stvarno Nemačkoj nedostaje?

 

Mediji često iz različitih izvora prenose podatke o broju radnika za kojima postoji tražnja u Nemačkoj, odnosno o broju slobodnih radnih mesta. Analiza Savezne agencije za rad iznosi podatak da je u prošloj godini u Nemačkoj prosečno bilo nepopunjeno 796.000 radnih mesta. U isto vreme, nezaposleno je bilo prosečno 2.300.000 radnika, gotovo tri puta više!

 

 

 

( izvor: Dojče vele )

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *