STRANCI GRAĐEVINCI U SLOVENIJI NEZADOVOLJNI

Već više decenija Slovenija je bila vrlo privlačna hiljadama niže obrazovanih radnika iz zemalja bivše Jugoslavije. Potražnja za radnicima različitih profila u oblasti građevinarstva stalno je postojala, uz zarade koje su značajno bile više od onih u zemljama u okruženju. Sve to pratio je i viši nivo životnog standarda.

I dok se svet oko nas gotovo munjevito menja u svim područjima i pravcima delovanja čoveka, kao da je nedostatak kvalifikovane radne snage opšte prisutni, gorući problem i razvijenog i manje razvijenog dela sveta. Vapaji za radnicima i zabrinutost za očuvanje nivoa privrednih aktivnoti stižu sa svih strana.

Strani radnici kao temelj slovenačkog građevinarstva

Već posle okončanja Drugog svetskog rata Slovenija je velike investicione radove, infrastrukturne i ostale, izvodila oslanjajući se na strane radnike, među kojima su najbrojniji bili oni iz zemalja bivše Jugoslavije.

Procentualno izraženo, čak 85% svih građevinskih radnika potiče iz ovih zemalja. Podaci kažu da je u poslednjih 17 godina u Sloveniju iz ovih zemalja došlo više od sto hiljada radnika.

A šta više nije isto?

Slovenačke građevinske kompanije u ovom času imaju samo dve trećine potrebnih radnika, odnosno raspolažu sa čak 5.000 slobodnih radnih mesta.

U isto vreme i građevinarstvo visoko razvijenih evropskih zemalja traži veliki broj građevinskih radnika. Kako bi što pre rešile ovaj akutni problem, vlade ovih zemalja značajno su pojednostavile procedure obezbeđenja potrebnih dokumenata za ulazak i boravak u ovim zemljama. Tako su postale dostupnije i radnicima iz Srbije i okolnih zemalja.

S obzirom da mogu da ponude više zarade, sve manje radnika ostaje u Sloveniji, radije bira Nemačku ili neku drugu zemlju.

Nezadovoljstvo stranih radnika u Sloveniji

Udruženje stranih radnika u Sloveniji ukazuje da u novonastaloj situaciji slovenački poslodavci na sve moguće načine iskorišćavaju strane radnike. Njihove kompanije su registrovane u Sloveniji, u kojoj ništa ne rade, već delatnost obavljaju u zapadnoevropskim zemljama.

„To su regruterske firme koje u suštini pozajmljuju ilegalno zaposlene u inostranstvu. Radnici su bez prava, najčešće rade za minimalnu slovenačku platu uz usmeni dogovor satnice od osam, devet ili 10 evra, što uključuje regres za bolovanje, odmor, i ostalo“, kaže predsednik Udruženja stranih radnika i dodaje da mnoge regruterske firme u Sloveniji zapošljavaju radnike i kasnije ih “iznajmljuju kao moderne robove zemljama zapadne Evrope, posebno Nemačkoj“.

Kako ti radnici u potpunosti rade za nemačke kompanije, treba da primaju nemačke plate, kažu u Udruženju stranih radnika. Umesto toga, oni primaju slovenački minimalac.

Mogu li se privući i zadržati radnici sa Balkana?

I Slovenija je, kao neke druge zemlje, morala urgentno da reaguje i bar delimično obezbedi preko potrebne građevinske radnike. U Zanatskoj komori Slovenije navode da su zaposlili radnike iz Indije, Pakistana i Filipina.

Kada su u pitanju radnici sa Balkana, svesni su da bi samo boljim platama mogli da konkurišu zapadnoevropskim kompanijama. Smatraju da u ovom času u Sloveniji ekonomski uslovi za to ne postoje.

( izvor: 24ur/b92 )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *