Šta poslodavac ne sme da Vas pita na intervjuu za posao?

Neretko poslodavci daju sebi za pravo da Vas pitaju o mnogim stvarima u sveri Vašeg privatnog života, iako to zakonom nije dozvoljeno. Tu spadaju pitanja koja se odnose na Vaš porodični život, nacionalnost, seksualno opredjeljenje, religiju i sve drugo što je isključivo Vaša privatna stvar, i nema veze sa zadacima koji su predviđeni opisom posla za koji se prijavljujete.  U ovom tekstu ćemo Vam pomoči da odgovorite na njih ukoliko ih Vam poslodavac postavi neka od njih na sledećem intervjuu za posao.

intervju za posao

Poslodavci pribegavaju ovakvoj praksi ne bi li otklonili uglavnom legitimne strahove vezane za, recimo, pouzdanost kandidata. Kako da iskreno, ali ne i direktno, odgovorite na ova pitanja, a da istovremeno ostavite utisak osobe koja je potpuno predana dobijanju posla?

Ukoliko pak odaberete da odbijete da odgovorite na postavljeno pitanje zbog toga što je neumesno, osećaćete se bolje, ali posao sigurno nećete dobiti. Nasuprot tome, ukoliko progutate svoj ponos i odgovorite na pitanje, posle toga ćete se sigurno osećati loše, ali ćete sasvim sigurno ostati u trci za radno mesto.

Bduči da je u životu uvek najbolje rešenje zlazna sredina nastojte da ne odgovarate direktno na postavljena pitanja, već na zabrinutost poslodavca koja se iza njih krije.

JobsEurope

Pogledajte nekoliko primera pitanja i odgovora:

Pitanje: “Da li pranirate da stupite u brak u skorijoj budućnosti?“
Odgovor: “ U obavljanju posla ću sve vreme nastojati da moj privatni život ne bude smetnja poslovnom.“

Pitanje: “Kada planirate potomstvo?“/ “Da li imate dece?“
Odgovor: “Planiram da gradim karijeru nezavisno od planiranja porodice.“

Pitanje: “Kakvo je Vaše zdravstveno stanje?“
Odgovor: “Ne postoji zadatak u opisu oglašenog posla koji nisam u mogućnosti da obavim.“

Pitanje: “Kada planirate da se penzionišete?“
Odgovor: “Moja karijera i potreba da radim i zaradim su prioritet u mom životu i ne vidim da će se, što se toga tiče, išta promeniti u skorijoj budućnosti.“

Ukoliko ne možete sa sigurnošću da procenite zbog čega vam poslodavac postavlja neko pitanje, nemojte se ustručavati da ga zamolite da vam objasni razloge zbog kojih vas tako nešto pita, jer vrlo je važno da i sami razumete eventualni budući posao i proverite da li ste zaista u mogućnosti da odgovorite na sve njegove izazove.

 

Izvor: Telegraf.rs

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *