Šta Malta nudi stranim radnicima?

Da, svi to dobro znamo da su Nemačka, Austrija, Švajcarska najpopularnije medju našim radnicima koji odlaze iz zemlje, ali i jedno malo ostrvo u Mediteranu ima svoje prednosti. I baš zbog njih je mnogo naših radnika odlučilo da potraži posao na Malti.

Nedavno smo u medijima često slušali naše radnike koji žive i rade na Malti, jer su bili suočeni sa problemom nastalim kao posledica primene zakona o visini najnižih primanja koje moraju da ostvare, ukoliko sa njima na Malti borave i njihova deca. Očekujući rešenje problema, neki od njih su za Dojče vele bliže predstavili položaj naših radnika koji rade na Malti. Za one koji razmišljaju o odlasku iz zemlje, ove informacije mogu biti vrlo korisne.

Šta posao na Malti nudi stranim radnicima?

Kada se govori o prednostima koje Malta ima, onda su one u činjenici da strani radnik iz zemlje izvan Evropske unije, recimo Srbije, kada dodje na Maltu da radi, može da dobije dozvolu i ličnu kartu. Ako u korist državnog ili privatnog fonda uplaćuje doprinose, radnik obezbedjuje socijalno zdravstvenu sigurnost. I za mnoge već to čini korak ka boljem životu.

Iako Malta i Srbija neguju dobre diplomatske odnose, naši radnici na Malti za rešavanje administrativnih problema moraju da se obrate konzulatu u Rimu. No, i to nije sprećilo naše radnike da odu na Maltu, pa ih je, kako kažu, moguće sresti na svakom koraku. I u gotovo svim profesijama.

Mnogi od njih počinjali su tako što su radili manje plaćene poslove za skromne zarade, minimalne u odnosu na malteška primanja. Jedan od njih, sa fakultetskom diplomom, kaže da je došao na Maltu pre više od tri godine i počeo da radi kao čistač. Sada je na poziciji menadžera jedne smene u hotelu u kojem je počeo karijeru.

„Moja prva satnica, kad sam bio čistač u ovom hotelu, bila je 4,5 evra. Plata mi je bila 700 evra. Vremenom sam počeo da radim dodatne poslove, povećali su mi satnicu. Ovde kad radim prekovremeno i noćnu smenu, plaćaju duplo“, kaže on.

A koliki su troškovi života na Malti?

Jednom rečju, život na Malti nije jeftin. Najznačajnije učešće imaju troškovi zakupa stana od oko 700 evra mesečno. Za troškove hrane, odeće I obuće treba izdvojiti više nego u Nemačkoj.

Zarade se razlikuju od struke do struke. Sagovornik lista Dojče vele kaže da je njegova satnica sada 16 evra. S obzirom da se prekovremeni rad dobro plaća, naši radnici bez razlike biraju da rade duže, čime značajno uvećavaju svoja primanja.

Zaključak nije teško izvesti. Većina radnika koji dolaze na Maltu čini to jer je na Malti početak relativno lak, procedure nisu preterano složene, a engleski jezik je, uz malteški, službeni jezik. Ako se tome doda da je malteška vlada oglasila slobodnim oko 30.000 novih radnih mesta, čini se da je šansa tu!

( izvor: Dojče vele )

Jedan komentar

  1. zorica 8. juna 2020. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *