Šta je i ko je virtualni asistent?

Poslovni svet grabi krupnim koracima napred, pa na tom putu ima nove zahteve i očekivanja, ali i otvara nove mogućnosti, šanse. Tako nekako nastade i virtuelni asistent, u svetu uveliko prisutan posao, a u Srbiji prilično nepoznat. Šta, zapravo, posao virtuelnog asistenta obuhvata, kakve zahteve postavlja pred izvršioca, koliko virtuelni asistent može da zaradi?

 

Kako je to obično kada su novine u pitanju, i ovde ima još mnogo pitanja i nepoznanica. Jednostavno rečeno, posao virtuelnog asistenta odgovara poslovima sekretarice koja posao obavlja u svojoj kući, stanu: organizuje sastanke i poslove, obavlja elektronsku korespondenciju, priprema službena putovanja, organizuje i priprema prezantacije, istražuje tržište i kreira marketinke prezentacije.

 

VIRTUELNI ASISTENT – POSAO BUDUĆNOSTI, ALI I SADAŠNJOSTI!

 

Ko može da se bavi poslom virtuelnog asistenta, kako naći posao, šta treba da zna?

 

Onima koji traže svoju šansu veoma dragocena mogu biti tudja iskustva. Tako je jedna naša sunarodnica posao virtuelnog asistenta započela po preporuci prijatelja, kada je na sajtu Elance (sadašnji Upwork) pronašla oglas. Počela je jednostavnim administrativnim poslovima, a usavršavanjem se osposobila i za upravljanje poslovnim nalozima na društvenim mrežama, postavljanje blogova, istraživanje tržišta…

 

Naravno, početak je uvek težak, pa je tako i sa poslom virtuelnog asistenta. Neophodna predznanja su bar solidno znanje engleskog jezika i programi, kao što su Word, Excell i Power point. Ostale veštine i znanja mogu se steći i unaprediti kroz rad. Sagovornica portala Bizlife opet preporučuje Upwork, kao malu školu poslovanja – kako napisati poslovnu ponudu, šta očekivati. Sa dobrim profilom i portfoliom posao virtuelnog asistenta može se potražiti i preko Fejsbuka, Linkedina. Svakako, ne treba zaobići ni sajtove kao Freelance, Peopleperhour, Fiver.

 

A mnogo je toga što opterećuje početak bavljenja ovim poslom. Tu je strah od nepoznatog, neverica da li to mogu da radim, strah od nepoznatih ljudi i odnosa, odgovornost za posao i posledice koje mogu nastati. Ali, upravo taj korak u neizvesno i nepoznato proširuje vidike, motiviše i zahteva dodatno angažovanje koje će obezbediti, najpre, opstanak u poslu, a zatim i unapredjenje, bolju zaradu.

 

Mora se priznati da ovaj posao preko interneta zvuči primamljivo, jer pruža dodatni osećaj opuštenosti i slobode radom iz svoje kuće. Ali, odmah sledi i neizvesnost radom sa klijentima i partnerima koje nikad lično nismo videli.

 

Kako biti siguran da će uradjeni posao biti plaćen? Sagovornica, koja sada ima šestogodišnje iskustvo kao virtuelni asistent, preporučuje Upwork, koji će naučiti početnike kako razlikovati realne ponude od nestvarnih. Večina ponuda dolazi od ozbiljnih kompanija koje žele duži, stabilniji vid saradnje, ostale treba doživeti i kao dobru životnu lekciju.

 

Zarada poslovnog asistenta kreće se od 500 do 1000 dolara, mesečno, ukoliko se radi za više klijenata, sa satnicom od 2 do 30 sati nedeljno. Zarada virtuelnog asistenta se kreće od 5 do 20 dolara po satu.

 

Kao posebno važno treba istaći da potražnja za virtuelnim asistentima beleži stalni rast. A internet, sa druge strane, nudi besplatne tečajeve, uz pomoć kojih je moguće steći i unaprediti potrebna znanja i veštine.

 

 

( izvor: BIZlife portal )

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *