Šta doživljavaju sezonski radnici u Nemačkoj zbog epidemije COVID-19 ?

Pandemja COVID 19 polako slabi, mere zaštite od pandemije se postepeno ukidaju, pa gradjani osećaju olakšanje i veruju u skori povratak životu koji su živeli. No, suočavanje sa posledicama tek sledi. A razmere štete, izgleda, premašuju sva očekivanja!

I dok će se gubici na nivou država i vlada tek analizirati, sabirati i procenjivati, mnogo je onih koji surovo i bolno već trpe posledice pandemije. Čini se da, kao i mnogo puta, oni sa najmanjim primanjima prvi ostanu i bez tih skromnih prihoda.

Šta doživljavaju sezonski radnici u Nemačkoj?

Godinama u sezoni poljoprivrednih radova više stotina hiljada sezonskih radnika iz Istočne Evrope i zemalja Zapadnog Balkana dolazi u Nemačku i tu obavlja raznovrsne poslove. Ove godine, medju njima je i 240 sezonskih radnika iz Rumunije koji su radili na gazdinstvu koje je bankrotiralo.

Mnogi od njih dolaze više godina  na ovo gazdinstvo blizu Bona i tu beru špargle i jagode. Ove godine ostali su bez nadnica i za pomoć se obratili konzulatu u Bonu. Skromnu pomoć u hrani i novcu su dobili, kao i obećanje da će države to rešiti.

 Sezonci iz Rumunije su prošli teške dane

Propast gazdinstva, nesigurnost, protesti u kojima su ih podržali anarhisti iz Bona i druge levičarske grupice, novinari koji traže atraktivne teme – sve su to prošli ovi radnici. A stigli su u Nemačku u uverenju da će, kao i ranije, uspešno raditi, da će žetva dobro proći, gazdinstvo ostvariti dobar prihod, a oni pristojno zaraditi i vratiti se u svoju zemlju.

Pandemija je sve poremetila. Ugostiteljski objekti su dugo bili zatvoreni, pa je berba špargli obustavljena, a jagode je bralo znatno manje radnika.

Neki radnici kažu da su za svoj rad do sada dobili 5 evra, neki 150 evra, neki se žale da im gazdinstvo duguje 1.200 evra. Teško je proveriti koliko vlasnik gazdinstva duguje radnicima. Žale se i da im je za smeštaj i hranu ove godine naplaćeno znatno više nego ranije.

U kakvim uslovima sezonci rade i žive?

Ovi sezonci iz Rumunije bili su smešteni u kontejneru, kraj postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. O uslovima kažu:

„Pirinač je bio još polusmrznut, a salama za doručak je ponekad bila pokvarena. Ništa drugo iz kuhinje nije smelo da se dira, svako je dobijao samo po porciju“.

Da li se uvek poštuje minimalna zarada u Nemačkoj?

Nemački sindikalci, oni iz Industrijskog sindikata koji pokrivaju i oblast poljoprivrede, kažu da slučaj ovog gazdinstva nije usamljen. „Često se susrećemo sa različitim metodama kako se zaobilazi zakonski propisana minimalna cena rada“, kažu sindikalaci.

Neki poslodavci plate radnike po učinku, a potom im tu zaradu umanje za smeštaj i hranu znatno iznad iznosa koji je dogovoren. Nekada se I jezička barijera, odnosno nedovoljno poznavanje jezika koristi za manipulaciju sezonskim radnicima.

Kakav je, zapravo, položaj ovih sezonaca?

Možda na to pitanje najbolji odgovor daje radnica koja, iako ne zna kako će se sve ovo završiti, planira da i sledećeg proleća dodje u Nemačku, samo na neko drugo gazdinstvo.

( izvor: Dojče vele )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *