Srpski radnici najradije rade za Nemce

Kada je u pitanju posao u inostranstvu radnici iz Srbije najčešće i najradije biraju Nemačku kao destinaciju koja će im pružiti dobru životnu šansu. To znamo već dugo, ali tome treba dodati i činjenicu da medju brojnim investitorima koji dolaze u Srbiju naši radnici svoje poverenje najradije ukazuju onima koji dolaze iz Nemačke.

Već značajno prisustvo nemačkog kapitala u Srbiji i najave dolaska novih, velikih investitora iz ove zemlje podstakle su Nemačko-srpsku privrednu komoru (AHK) da sprovede istraživanje sa ciljem da se dodje do podataka o tome kako radnici iz Srbije vide i ocenjuju rad u nemačkim kompanijama, u Nemačkoj i Srbiji.

Istraživanje je radjeno na uzorku od 1.200 gradanja, sa teritorije cele Srbije. Ispitanici su se izjašnjavali telefonskim putem, u septembru, ove godine.

Tako je gotovo trećina ispitanika odabrala baš nemačke investitore kao najpoželjnije za ulaganje u Srbiju.

Kako je predsednik AHK Ronald Zelinger rekao, na pitanje šta je to što ih opredeljuje da požele nemačkog investitora, čak 40% ispitanika je izjavilo da Nemačku doživljavaju kao privredno razvijenu, industrijsku zemlju.

Za četvrtinu ispitanika prva asocijacija na nemačku privredu je upravo visoko razvijena industrija. Petina ispitanika kaže da prvo pomisli na moćnu automobilsku industriju, a svaki deseti pomisli na red, rad i disciplinu. Za 8% ispitanika Nemačka je sinonim za pouzdanost i kvalitet.

Kada treba da objasne na čemu počiva snaga Nemačke, više od polovine tvrdi da je to privreda, a tek nešto više od trećine misli da je to politika.

Zelinger je potvrdio da nemački poslodavci znaju da uživaju poverenje kod srpskih radnika. Istraživanje pokazuje da gradjani rad u nemačkoj kompaniji doživljavaju kao priliku za dobru zaradu, sigurno radno mesto, sa dobrim uslovima za rad i mogućnošću stručnog usavršavanja.

Izmedju rada u Nemačkoj i rada u Srbiji za nemačkog poslodavca, ispitanici su neznatnu prednost dali ostanku u Srbiji, njih 51,2% bi odabrali tako.

Prema rečima nemačkog ambasadora u Srbiji, trgovinska razmena izmedju Nemačke i Srbije dostigla je vrednost od četiri milijarde evra godišnje, što je temelj dobrih bilateralnih odnosa. Dodao je da u Srbiji posluje 400 nemačkih kompanija, sa 35.000 uposlenih, a da nivo ulaganja iz Nemačke u Srbiju, počev od 2.000.godine, prelazi 1,8 milijardi evra.

( izvor: Beta )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *