Srbiji nedostaju profesionalni vozači

Možemo li da zamislimo situaciju da Srbiji, osim IT stručnjaka, nedostaju radnici odredjenih stručnosti? Verovali ili ne, Srbiji u značajnom broju nedostaju profesionalni vožači, kako vozači kamiona, tako i vozaći autobusa. A prema procenama moguće je da ovaj problem postane još ozbiljniji naredne godine!

 

Sa raznih strana dolazimo do informacija o odlasku radnika iz Srbije. Prave razmere se samo procenjuju, ali se o obimu u okviru nekih delatnosti govori sa više zabrinutosti. Naravno, prvenstveno mislimo na zdravstvene radnike – lekare, specijaliste, posebno.

 

Ali, i radnici u nekim drugim profesijama, iako se o njima manje govori, napustili su Srbiju u tolikom broju da se obavljanje tih delatnosti u Srbiji ozbiljno dovelo u pitanje.

 

Ovom prilikom reč je o profesionalnim vozačima. Procenjuje se da je poslednjih godina preko 5.000 profesionalnih vozača napustilo Srbiju, jer su u Sloveniji, Hrvatskoj, Nemačkoj, Holandiji pronašli mogućnost da zarade više, mnogo više.

banner2

U poslovnom udruženju drumskog saobraćaja “Srbijatransport” očekuju da deficit ovog kadra naredne godine postane još veći, jer bi olakšani uslovi ulaska u Evropsku uniju radnicima iz zemalja trećeg sveta podstakli profesionalne vozače, posebno kada su u pitanju zemlje gde je ta profesija deficitarna.

 

“Srbijatransport” je inicirao konkretne korake i sistemsko rešavanje ovog problema, predlažući povećanje broja učenika, odnosno odeljenja u školama koje obrazuju ovaj kadar. Predlažu i pomeranje straosne granice za profesionalne vozače autobusa, sa 24 na 21 godinu starosti.

 

S obzirom da školovanje završavaju sa 18 godina, mladi vozači često, čekajući starosni uslov od 21 godine za kamion, odnosno 24 godine za vožnju autobusa, odustaju od ovog posla i odlaze u druge profesije.

 

Iako u Nacionalnoj službi za zapošljavanje kažu da na evidenciji ima profesionalnih vozača, iz transportnih preduzeća stižu drugačiji podaci. Saobraćajno preduzeće “Lasta” i GSP Beograd  imaju stalno otvorene konkurse za profesionalne vozače, ali do stručnog kadra ne dolaze. Umesto toga, više od stotinu radnika ove godine napustilo je  preduzeće.

 

Problem nedostatka profesionalnih vozača najpre se osetio na severu zemlje, u Somboru, Subotici i Novom Sadu, a sada postoji u celoj zemlji. Prosečna zarada vozača je u intervalu od 25.000 do 60.000 dinara, dok u inostranstvu zaradjuju od 1.500 do 3.000 evra.

 

Dodajemo podatak da je prosečna starost vozača kamiona i autobusa u Srbiji 55 godina. Nema sumnje, problem zahteva ozbiljne i hitne mere.

 

 

( izvor: Novosti/BIZlife portal )

Jedan komentar

  1. Boban 8. oktobra 2018. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *