ŠPANIJA NUDI SPECIJALNE VIZE

Rad na daljinu je tokom pandemije korona virusa doživeo svoju punu afirmaciju. Među brojnim prednostma nalazi se, svakako, i mogućnost promene okruženja. Kako bi Španiju učinila još atraktivnijom radnicima na daljinu, španska vlada je ponudila novi program za vizu, sa nezvaničnim nazivom „digitalna nomadska viza“.

Brojna istraživanja sprovedena širom sveta ukazala su na činjenicu  da pri odabiru posla kojim će se baviti, radnici prednost daju onim poslovima kod kojih postoji ravnoteža profesionalnog i privatnog, dobro okruženje i mogućnost relaksacije i kvalitetnijeg života.

Upravo zbog toga Španija uživa veliku popularnost. To je moderna zemlja sa blagom mediteranskom klimom, bogatom kulturom i istorijom i privlačnim načinom života.

Novi program za vize radnicima na daljinu

Za radnike na daljinu koji bi iskoristili prednost takvog rada i promenili svoje okruženje, španska vlada je osmislila novi program za vize namenjen „međunarodnim radnicima na daljinu“. Oni koji ispune određene uslove i dobiju takozvanu „digitalnu nomadsku vizu“ mogu da žive i rade u Španiji.

Osmišljena je tako da je dostupna širem spektru radnika i, sasvim razumljivo, već je pobudila široko interesovanje.

Ko može da dobije digitalnu nomadsku vizu za Španiju?

Kandidati koji apliciraju za ovu vizu treba da ispune sledeće uslove:

Da budu državljani zemalja van Evropskog ekonomskog prostora – što uključuje zemlje Evropske unije plus Island, Lihtenštajn i Norvešku;

Da budu zaposleni ili samozaposleni u kompaniji koja posluje van Španije;

Da nemaju krivični dosije u Španiji, niti u bilo kojoj drugoj zemlji, u poslednjih pet godina do momenta apliciranja;

Da su zdravstveno osigurani kod kompanije koja posluje u Španiji;

Da su stručno kvalifikovani za rad u svojoj oblasti, što dokazuju univerzitetskom diplomom i radnim iskustvom;

Dokaz o „dovoljnom“ broju godina radnog iskustva

Kako bi potvrdili ispunjavanje ovog uslova, frilenseri mogu da prilože neku vrstu rešenja o profesionalnoj saradnji sa stranom kompanijom, u trajanju od najmanje tri meseca, a u skladu sa zahtevima.

Finansijski status kandidata

Pored navedenih uslova kandidati treba da pokažu da raspolažu dovoljnim finansijskim sredstvima kojima će podržati svoj boravak u Španiji. To znači da prihod koji ostvaruju ne može biti manji od dvostruke minimalne plate u Španiji. U ovom času minimalna plata u  Španiji iznosi 1.340 dolara, mesečno.

To praktično znači da kandidat treba da zarađuje mesečno najmanje 2.680 dolara, mesečno, odnosno nešto više od 32.000 dolara godišnje.

Digitalni nomadi mogu povesti i svoje porodice u Španiju

Onima koji ozbiljno razmišljaju o dolasku u Španiju i dobijanju digitalne nomadske vize, posebno znači okolnost da mogu povesti i svoju porodicu.

Da bi iskoristili tu prednost, od njih se očekuje da zarađuju više. Za jednog člana porodice podnosilac zahteva treba da zaradi još 75% minimalne zarade u Španiji, odnosno oko 1.000 dolara, mesečno.

Za svako „dodatno“ izdržavano lice podnosilac zahteva treba da zarađuje još 25% minimalne zarade, odnosno 335 dolara, mesečno.

Konačna računica kaže da za četvoročlanu porodicu koja želi da se preseli u Španiju, podnosilac zahteva za dobijanje digitalne nomadske vize treba da pokaže zaradu od 4.350 dolara mesečno, odnosno oko 52.000 dolara godišnje.

( izvor: Biznis Telegraf )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *