SOPSTVENI POSAO – KOJI BIZNIS POKRENUTI?  

U središtu svih naših razmišljanja, planova, ciljeva i ambicija stoji onaj osnovni – obezbedjenje potrebnog nivoa novčanih sredstava za realizaciju svega čemu stremimo. I veoma bi bilo lepo kada bi smo to mogli da činimo radeći sopstveni posao. Ali,ne zato što alternativu gotovo I nemamo, već zbog toga što je sopstveni posao naš pravi izraz – naša ideja, naša kreacija,naš san. Sopstveni posao – to smo mi..

U okruženju u kojem živimo, u ovoj zemlji pitanje obezbedjenja i bavljenja poslom koji će obezbediti taj materijalno – finansijski uslov već dugo je pitanje na koje je izuzetno teško pronaći odgovor. U skučenom izboru koji imamo, svakako, nije realno očekivati  I zadovoljstvo.

Verovatno da većini i nije potrebno, a svakako nije prijatno, podsećanje na ono što nam nude kako državna preduzeća, tako i privatni poslodavci, kada su u pitanju vrste poslo, uslovi pod kojima se rade i zarada koja se ostvaruje. Dobrih primera je tek toliko da izuzeci potvrde pravilo.

biznis-ideje

Možda baš zbog toga vaša razmišljanja idu u pravcu sopstvenog posla. Ili bi trebalo da idu? Taj sopstveni posao i u razvijenom svetu nemaju baš svi. On podrazumeva brojne predpostavke koje su neophodne za njegovo pokretanje, a onda, svakako, uz veliku odgovornost i posvećenost, stalno maksimalno angažovanje, kontrolu, fleksibilnost, stručno usavršavanje…

 

Ako ste, kao i mnogi, na samom početku, a to znači rešeni da “svoju sudbinu uzmete u svoje ruke”, odnosno pokrenete sopstveni posao u svojoj zemlji, krunsko pitanje je –  kako? Ovo pitanje, u stvari znači: za koji se posao opredeliti, imajući u vidu skromna finansijska sredstva kojima raspolažete.

 

U tom smislu od pomoći svakako mogu biti iskustva i konkretni podaci dobijeni od onih koji neposredno prate i analiziraju privredna kretanja. Jedan takav predlog upućuje Dušan Uzelac, osnivač sajta Kamatica. Napominjući da su ideja i znanje važni bar koliko novac, predlaže pokretanje sajta, recimo za onlajn trgovinu. Procenjuje da bi se sredstvima od oko 500 evra mogao izraditi sajt i formirati onlajn trgovina, a započeti sopstveni posao unaprediti sa još nekoliko stotina evra. Verujemo da nije posebno potrebno naglasiti da onlajn trgovina sve značajnije učestvuje u ukupno ostvarivanom trgovanju, kako u svetu, tako i kod nas. I razne druge vrste sajtova mogu, uz rad i posvećenost, aktivno, kontinuirano praćenje, biti dobar izvor zarade.

Još jedan posao, već prisutan ovde, ima realne mogućnosti za dalji razvoj. To je izrada PVC i aluminijumske stolarije. Energetska efikasnost postaje imperativ, pa je sasvim realno očekivati da se zamena postojeće stolarije izvrši u gotovo svim objektima, u narednom periodu. Procena je da za pokretanje ovog posla treba obezbediti 3000 do 4000 evra.

 

I još samo da podsetimo: saloni lepote, kao i ostali prostori u kojima se pružaju usluge nege i čuvanja lepote lica i tela su sve prisutniji, a posećuju ih, kako žene, tako i pripadnici muške populacije. Procena je da početno ulaganje treba da bude na nivou od 1000 evra, na šta treba dodati i troškove uredjenja prostora.

 

Ovo su samo neke od ideja za pokretanje poslova za kojima postoji tražnja, a početna ulaganja mogu biti prihvatljiva.  Pa, ako odlučite da krenete, srećno!

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *