Socijalna pomoć u Švedskoj

Švedski model države blagostanja, tj. socijalne zaštite implementira se kroz Agenciju za socijalnu zaštitu Švedske. Sistem prepozanaje razne vrste dosijalnih davanja, kako bi se svim gradjanima omogućio pristojan nivo života.
Glavne vrste socijalnih davanja, tj. socijalne pomoći koje čine okosnocu sistema države blagostanja su:
1. „Barnbidrag„: Ili na srpskom dečiji dodatak, koji podrazumeva novčnanu pomoć za izdržavanje dece mladje od 16 godina, ali može da se primenjuje i kod starijih učenika/studenata.
2. „Föräldrapenning„: Ovo je takodje jedna vrsta dečijeg dodatka, a namenjena je roditeljima koji moraju da budu kod kuće kako bi brinuli o bolesnom detetu, tj. detetu sa invaliditetom. Ovu pomoć možete ostvarivati maksimalno 480 dana po detetu.

srecniradnici


3. „Bostadsbidrag„: Socijalna pomoć za smeštaj lica, koja ne mogu na drugi način da priušte dom za sebe.
4. „Sjukpenning“, „Sjukersättning“ i „Handikappersättning„: su oblici socijalne pomoći za sve one koji ne mogu da rade, uključujući i osobe sa invaliditetom.
5. „Arbetslöshetsersättning“: Naknada za nezaposlene, koju možete ostvarivati u praksi do 60 nedelja.
6. „Ålderspension“, „Garantipension„: Ovo su zapravo socijalne penzije, namenjene onima koji nisu u mogućnosti da ostvare redovnu penziju, ili pak ne mogu da prežive od svoje penzije.
7. „Försörjningsstöd“: Ovo je klasičan oblik socijalne pomoći, za sve one koji ne mogu da priušte sebi pristojan nivo životnog standarda. Ovo davanje se dodeljuje na bazi potreba koje procini socijalna služba opštine u kojoj imate prebivalište.

Poslednjih godina, pod sve većim pritiskom povećanog broja korisnika sistema socijalne zaštite, sve je teže pojedincima da ostvare pravo na neki od oblika socijalne pomoći. Ipak, imajući u vidu kompleksnost sistema socijalne zaštite, Švedski model je najbliži državi blagostanja.

3 Komentara

  1. Ervin 10. avgusta 2015. Reply
  2. Fazilja Sakiri 10. avgusta 2015. Reply
  3. Nenadstefanovic 31. decembra 2018. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *