Slovenci plaćaju čak 1.545 EUR, u Srbiji dobijamo samo 656 EUR za isti posao

Radna snaga u automobilskoj industriji Centralne i Južne Evrope postaje sve skuplja. Najveći rast plata zabeležen je u Mađarskoj od deset odsto, a najmanji rast u Sloveniji i Srbiji od tek jednog procenta, rezultati su jednog istraživanja.

Taj rast registrovan je u prvom polugođu 2017. godine u odnosu na prošlogodišnji prosek plata u automobilskoj industriji tog regiona, prema podacima koje je prikupio slovački portal Paylab.

Prosečna mesečna bruto plata u automobilskoj industriji regiona kreće se u rasponu od 1.545 evra u Sloveniji do 656 evra u Srbiji.

U Mađarskoj plata iznosi 1.209 evra, u Slovačkoj 1.218 evra, u Češkoj 1.293 evra, a u Hrvatskoj 1.013 evra, navodi se u analizi.

Češka i Slovačka su dva najveća proizvođača automobila u tom regionu, sa godišnjom proizvodnjom koja premašuje broj od milion vozila u svakoj zemlji pojedinačno, dok susedi – Poljska i Mađarska – proizvode tek polovinu njihove godišnje proizvodnje.

U Centralnoj Evropi koja je, u poslednjih nekoliko godina, postala važan proizvođač motornih vozila, pošto je jeftinom radnom snagom privukla automobilske kompanije, evidentno je da se pojačava pritisak za povećanje plata, ali su obučeni radnici u tom regionu i dalje znatno jeftiniji od jednako kvalifikovanog osoblja u Zapadnoj Evropi, ocenjuje Paylab.

 

Izvor: TANJUG

Jedan komentar

  1. Neso 18. februara 2018. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *