SEZONSKI POSLOVI – U SUSEDSTVU, A ZARADA DO 2000 EVRA!

Nisu trajnije rešenje, ali, u svakom slučaju, jesu dobra prilika. Sezonski poslovi  mogu ponuditi rešenje koje olakšava situaciju odredjenih kategorija nezaposlenih ljudi, rešiti hitne potrebe za novčanim sredstvima, omogućiti sticanje radnog iskustva. Još ako je taj sezonski posao u susedstvu, onda zaslužuje pažnju.

Kao i ranijih godina, promena sezone otvara novu ponudu sezonskih poslova u Hrvatskoj. Ti poslovi su i ranije bili zanimljivi posebno radnicima iz bivših jugoslovenskih republika, pa je tako i znatan broj radnika iz Srbije u Hrvatskoj tokom letnje sezone nalazio angažman.

Globalni trendovi uslovili su velike migracije radnika u Evropi, kako u zemljama Evropske unije, tako i u onima van nje. Znatan broj zemalja suočio se sa velikim odlivom radne snage, nastalom po osnovu slobode kretanja radne snage u okviru Evropske unije. Radnici, pa i sezonski iz zemalja sa manjim zaradama odlaze u razvijene zemlje Unije, jer su tamo mogućnosti bolje.

Hrvatska je upravo primer zemlje koju je znatan broj radnika napustio, tako da i vlada to ističe kao veliki problem ozbiljnog zaostajanja hrvatske privrede. Upravo zbog toga, već na samom početku godine utvrdila je kvotu od 21.200 sezonskih radnika iz inostranstva, sa procenom da će imati oko 70.000 praznih sezonskih radnih mesta. U ukupnoj kvoti sezonskih radnika iz inostranstva ima mesta za 5.000 radnika iz Srbije.

Medjutim, hrvatski privrednici pritiskom na svoju vladu žele da stvore mogućnost da neograničen broj radnika iz Srbije može u Hrvatskoj  da radi neki od sezonskih poslova. Time će naši radnici od ove godine moći na lakši način, bez hrvatskog ili nekog drugog pasoša Evropske unije, da konkurišu za posao u Hrvatskoj.

 

Šta se konkretno može očekivati od ovih poslova?

 

Najveća ponuda sezonskih poslova je u primorju. Reč je o poslovima u ugostiteljstvu i zavisno od vrste posla, zarade se kreću od 500 do 2.000 evra. U hotelima i restoranima konobari imaju prosečnu platu od 600 do 800 evra. Najčešće poslodavac obezbedjuje smeštaj, kao i hranu, a mogu računati i na bakšiš, i do visine jedne plate. Najmanje zaradjuju sobarice i radnici u vešeraju, oko 500 evra, koliko se plaća i rad u prodavnici ili skladištu. U veoma dobroj poziciji, kao i kod nas, su kuvari, čije se zarade kreću od 1.200 do 2.000 evra.

Iz višegodišnjeg iskustva koje imaju naši radnici u Hrvatskoj, zna se da je reč o napornom radu, često dvokratnom, u ukupnom trajanju i do 12 časova dnevno. Najčešće radnici imaju jedan slobodan dan u nedelji.

Uglavnom, angažman na ovim sezonskim poslovima počinje 1.aprila i traje do 10.oktobra.

 

( izvor: Blic/Srbijadanas )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *