SAVETI KAKO PREŽIVETI PRVI DAN NA POSLU

Kada ste konačno, posle mnogo upornosti i strpljenja stigli do prave šanse i željenog posla, prvi dan na poslu je sasvim blizu, a vi shvatate da je mnogo pitanja i nepoznanica pred vama. Da li je veća želja da ostavite što bolji utisak ili su strah i trema najveći?

Iako nove životne odluke, nove situacije i novo okruženje nose neizvesnost, veru u sebe i pribranost treba sačuvati. Da biste se bolje pripremili za prvi dan na poslu i prikazali u što boljem svetlu, želimo da ukažemo i podsetimo na neke bitne okolnosti koje mogu biti od koristi da „preživite“ prvi dan na poslu.

Prikladna odeća za posao

Ako odelo ne čini čoveka, značajno doprinosi stvaranju prvog utiska. Tako odabir prave odeće za prvi dan na poslu zaslužuje pažnju.

Od pomoći može biti zapažanje o stilu odevanja zaposlenih u kompaniji koje se stekne  prilikom intervjua. U svakom slučaju, pravi izbor je klasično, formalno odevanje, bez preterivanja. Dobro je proveriti da li kompanja ima pravila odevanja, kako biste ih sledili. Odličan izbor kod muškaraca biće košulja dugih rukava sa pantalonama i cipelama, a za žene to može biti haljina dužine do kolena ili pantalone sa košuljom.

Preusku i prekratku garderobu, sportske patike, sandale i majice bez rukava ili sa bretelama treba izbegavati.

Dolazak na posao

Kašnjenje na posao je nepoželjno bilo kada, ali prvog dana na poslu stvarno ostavlja nepovoljan utisak. Govori o odsustvu ozbiljnosti, interesovanja i poštovanja sredine u koju ulazite.

Kako bi se izbegle saobraćajne gužve i druge prepreke, preporučljivo je doći desetak minuta ranije. To će biti dobra prilika da steknete neka znanja o kolegama, mestu gde ćete raditi, prilagodite se okruženju. Sličan stav treba imati i za kraj radnog vremena – neka odlazak sa posla bude ležeran i nenapadan.

Upoznavanje kolega

Pozdrav i predstavljanje su prvi koraci izgradnje dobrih međuljudskih odnosa koji imaju izuzetan značaj za svakog pojedinca u kolektivu. Da je to stvarno tako potvrđuju brojna istraživanja u kojima su ispitanici naveli da prijatno radno okruženje i odnosi međusobnog uvažavanja imaju presudan značaj pri izboru kompanije u kojoj će raditi.

Imate samo jednu šansu za prvi utisak. „Ne budite uzdržani ili uplašeni od vaših novih kolega“ kaže stručnjak za karijerno savetovanje Korin Mils. „Dajte sve od sebe da se predstavite i pokažete zanimanje za njih. Uspostavljanje toplih odnosa na početku će vam olakšati da im postavljate pitanja, a oni će biti predusetljiviji i tolerantniji dok se zahukavate na novom poslu.“

Organizovanje radnog prostora i vođenje beleški

Kako prvi dan na poslu prate nervoza, brojni utisci i događanja, sprečite haos u glavi i što pre organizujte svoj radni prostor kako vam najviše odgovara, odnosno tako da sve relevantno bude uvek dostupno.

Proces pripreme za novi posao prati obilje raznovrsnih informacija, procedura, pravila, uputstava, pa je potrebno da ih zabeležite i usvojite. Zato je odlično pažljivo beležiti tokom obuke sve što može biti od značaja za prilagođavanje poslu.

Postavljanje pitanja kao izraz proaktivnosti

Pitanja su najjednostavniji način da pokažete svoju zainteresovanost, razumevanje i želju da ostvarite aktivnu ulogu u procesu rada kompanije. Istraživanja su potvrdila da su angažovani radnici na poslu srećniji i produktivniji.

Menadžeri i regruteri traže radnike koji rano ispoljavaju ovu osobinu.

Kako se postaviti, šta očekivati?

Prvi dan na poslu najvećim delom ispunjavaju strepnja i veliko uzbuđenje. Da bismo to nekako kontrolisali, treba znati da to što smo profesionalni, tačni, druželjubivi, radoznali i naklonjeni uspehu kompanije ostavlja dobar utisak na kolege.

Govor tela je verovatno najznačajniji za uspostavljanje dobre komunikacije. Posvetite mu pažnju, tako ćete saznati kako vas kolege doživljavaju.

Opuštenost i osmeh olakšavaju komunikaciju, ali u pravoj meri. Određenu dozu ozbiljnosti, svakako, treba sačuvati.

Zapamtite, svaki novi početak je ujedno i jedno novo, vredno iskustvo.

( izvor: iSerbia )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *