Sad je pravi trenutak za traženje posla u Češkoj

Dok se o nemačkom privrednom čudu govori stalno i neverovatnim ekonomskim pokazateljima to ilustruje, dotle Češka beleži takve, pa i bolje rezultate. No, sve to prati veliki deficit radne snage, pa posao u Českoj i slobodne pozicije u velikom broju postoje u mnogim privrednim granama.

Tako je Eurostat objavio poslednje podatke za 2017.godinu, prema kojima Češka ostvaruje najveći rast bruto društvenog proizvoda u poslednjih 25 godina i ima najnižu stopu nezaposlenosti u Evropi – 2,9%.

Po izlasku iz recesije 2013.godine Češka je sigurnim korakom krenula putem razvoja, utemeljenog na privlačenju stranih investicija, jakoj proizvodnji, izvozu i potrošnji.gradjana. Centralna banka je slabljenjem valute samo podstakla ove tokove.

Zanimljivo je napomenuti da su porezi na zarade oko 40%, znatno manji nego u Srbiji, pa su rasterećujući faktor za privrednike i podsticaj rasta. I taj veliki rast otvorio je veliki problem: nedostatak radne snage.

U pokušaju da privuku kvalitetnu radnu snagu kompanije u Češkoj nude veće zarade. O tome naš sunarodnik koji dvadesetak godina vodi firmu u Češkoj kaže:

„Mi bismo bili spremni da platimo više, ali da imamo kvalitetniju radnu snagu. Niska nezaposlenost, nedovoljan uvoz stranih državljana, dovode do toga da još niža fiskalna obaveza za privatne firme nama ne bi pomogla“.

I zaista, neki češki privrednici su bili prinudjeni da odbiju poslove zbog nedostatka radne snage, ili vrlo teško ispune zadatke i poštuju rokove po već potpisanim ugovorima.

Objašnjavajući češko privredno čudo – Češka je u 2017.godini bila druga najjača ekonomija u Evropi – zamenik českog ministra spoljnih poslova kaže:

„Izlazak iz ekonomske krize u velikom stilu, nezavisnost u svakom smislu i u uvozu i u izvozu, možda nas je malo učinila ranjivijim, ali istovemeno to je nešto što je motor našeg razvoja. Gotovo svaka srednja kompanija u Češkoj pokušava da nađe načine kako da privuče ljude iz drugih zemalja i kako da se bori sa nedostatkom radne snage“,

Stabilne cene, slabija valuta, povoljna poslovna klima, dobra poreska politika učinile su Češku izuzetno atraktivnom za strane investitore, pa se znatan broj opredelio da svoj kapital uloži u nove pogone u Češkoj.

Posebno treba istaći moćne kompanije u oblasti automobilske industrije koje imaju svoje pogone u Češkoj. Tako je u 2017.godini Češka zabeležila rekordnu proizvodnju automobila. No, i u ovoj privrednoj grani deficit kvalifikovane radne snage postaje sve veći, pa posao u Češkoj mogu naći različiti profili stručnjaka koji rade u složenom ciklusu proizvodnje ovih proizvoda.
( izvor: N1 )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *