RZS traži anketare

Tamo gde se do posla i šanse da se zaradi novac dolazi retko i teško, svaka mogućnost pobudjuje veliku pažnju. Za one koji očekuju pravu ponudu za dobar,stalni posao, ili su, pak, u nekoj fazi selekcije kandidata u kompaniji kojoj su uputili svoj CV dokument, za studente koji teško obezbedjuju sredstva potrebna za finansiranje svog školovanja, za čitavu armiju nezaposlenih, i mogućnost jednokratnog angažovanja na nekom poslu jeste prilika koju ozbiljno treba razmotriti.

Evo jedne takve mogućnosti ! O čemu je reč? Reč je o  poslu anketara.

Naime, Republički zavod za statistiku Republike Srbije objavio je javni poziv svim zainteresovanim kandidatima za poslove anketara, a za potrebe sprovodjenja “Ankete o prihodima i uslovima  života” – SILK. Anketa će se sprovesti u periodu od 7.maja do 21.jula,2017.godine, a obaviće se na teritoriji Republike Srbije.

Zainteresovani kandidati treba da popune elektronsku prijavu koju mogu preuzeti na sajtu Republičkog zavoda za statistiku. Ova prijava će biti aktivna do 18.aprila,2017.godine, do 12 časova.

Inače, već nekoliko godina Republički zavod za statistiku sprovodi anketu o prihodima i uslovima života u Srbiji. Sprovedena je i u 2016.godini, po četvrti put, a sumirani rezultati su objavljeni pre desetak dana.

Anketa sprovedena u 2016.godini realizovana je  direktnim intervjuima sa preko 5500 porodica na teritoriji Republike Srbije, odnosno sa preko 15000 stanovnika. Obradom podataka  utvrdjeno je da stopa siromaštva u Srbiji za 2016.godini iznosi preko 25 %, odnosno da je svaki četvrti gradjanin Srbije u riziku od siromaštva.

Posebno visoka stopa izloženosti rizicima od siromaštva zabeležena je kod mladih, od 18-26 godina starosti, kod mladjih od 16 godina, a najmanja kod populacije starije od 65 godina.

Prošlogodišnje  istraživanje pokazalo je da je najviši stepen izloženosti rizicima od siromaštva kod onih koji žive u porodicama sa troje i više dece, kao i kod onih mladjih od 65 godina koji žive u okviru jednočlanog domačinstva.

Ako se, pak, stepen siromaštva  utvrdjuje prema radnom statusu ispitanika, najugroženiji su punoletni nezaposleni gradjani, a  najmanji rizik od siromaštva je kod onih zaposlenih kod poslodavca.

Jedan komentar

  1. Kristina 18. aprila 2017. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *