RUSIJI NEDOSTAJU RADNICI, TRAŽE IH SVUGDE I SVAKAKO!

I pre pandemije koronavirusa Rusija se suočavala sa problemom nedostatka radnika. Novonastale okolnosti tako  otežavaju situaciju da je nalaženje radnika imperativ, pa poslodavci posežu i za merama koje neugodno podsećaju na komunistička vremena.

Rusija se i do pojave pandemije u značajnoj meri oslanjala na radnu snagu iz inostranstva. Medju njima je bilo u velikom broju i radnika iz Srbije, koji su bili angažovani na različitim poslovima – od gradjevinarstva na Krimu do industrije nafte i gasa na poluostrvu Jamal, na severu Sibira. Brojne višegodišnje angažmane prekinula je pandemija.

Problemi na tržištu radne snage u Rusiji

Statistike Ujedinjenih nacija su 2019.godine svrstale  Rusiju na vrlo visoko četvrto mesto medju najpopularnijim zemljama u koje najradije dolaze strani radnici. Tada je funkcionisanje ruske ekonomije podržavalo preko 4,5 miliona stranih radnika.

Zbog pandemije je veliki broj stranih radnika napustio Rusiju i vratio se u okolne matične zemlje. Podaci Ruske predsedničke akademije za nacionalnu ekonomiju kažu da je sada u Rusiji tri miliona stranih radnika. Očigledno, strani radnici se sporo vraćaju.

Situacija nije bolja ni kada su u pitanju domaći radnici, piše „Blumberg“, jer Rusija svakodnevno beleži veliki broj zaraženih koronavirusom – proko 38.000 ljudi na nedeljnom nivou.

Kako poslodavci pronalaze radnike?

Da su radnici preko potrebni ruskoj ekonomiji, sasvim je izvesno. Ali, kako ih naći?

– Kako bi se popunila radna mesta, potreban je priliv stranih radnika ili preraspodela postojećih između regiona, industrija i preduzeća – rekla je u oktobru Elvira Nabiulina, guvernerka Banke Rusije.

Sa nedostatkom radnika se suočavaju gotovo svi, od poljoprivrednih preduzeća i farmi do gradskih servisnih službi. I pokušaji da povećanim platama privuku radnike nisu dali očekivane rezultate.

To potvrdjuje i izvršni director “Ros Agra”, jedne od najvećih poljoprivrednih kompanija, koji kaže da je veoma teško bilo obezbediti sezonske radnike u pojedinim regionima. Povećali su im naknade za 10%, ali i morali da nabave nove kombajne kako bi se obavila berba.

“Vodi se pravi rat za radnike!”

Da, ovako direktor internet portala “Superdžob” opisuje tražnju za vozačima taksija u Rusiji. Ističe da je pandemija u velikoj meri povećala tražnju za nekvalifikovanim radnicima u Rusiji. Broj oglasa za poslove dostavljača povećan je čak devet puta!

Moskovski Nezavisni institut za socijalnu politiku ukazuje na podatak o rekordno niskoj stopi nezaposlenosti u Rusiji koja sada iznosi 4,3%.

A menadžeri, u nekim regionima i delatnostima potpuno obeshrabreni, posežu za svakakvim rešenjima, pa angažuju vojnike, studente, čak i zatvorenike!

Povećane su i zarade, u nadi  da će privući radnike. Podaci “Sberbanke” pokazuju da je medijalna plata porasla 9%. U sektorima poput IT industrije, finansija, gradjevinarstva, trgovine i ugostiteljstva plate su čak 13% veće od onih pre pandemije.

( izvor: Blumberg )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *