RADNIKE U EMIRATIMA OČEKUJU ZNAČAJNE NOVINE U 2022. GODINI

Brojni stručnjaci iz različitih zemalja sveta došli su na Bliski Istok, pa i u Ujedinjene Arapske Emirate jer tu ostvaruju visoke zarade i uspešno razvijaju svoje karijere. I bez obzira na tesne veze sa ostalim svetom, poslovno okruženje je odražavalo posebnost arapskog sveta i njegovu potpunu posvećenost islamu, bogosluženju, tradiciji. Ali, i tamo promene postaju neophodne.

Već su poslednje tri decenije ovom delu sveta donele potpunu transformaciju života i rada. Naravno, sve je praćeno izuzetnim nadahnućem urbanista i arhitekata i veštinama graditelja, pa je ovo verovatno deo sveta sa najvećim preobražajem.

Nove okolnosti traže dalje promene

Ovo je vreme velikih i brzih promena u čitavom svetu. Tehničko tehnološki razvoj nudi nove mogućnosti, stvara izazove, traži fleksibilnost više nego ikad.

Pandemija koronavirusa uzdrmala je sve, promenila prioritete, mnoge usporila, neke izdigla, ali od svih zahtevala brzu transformaciju, nova znanja i prihvatanje izazova.

Ujedinjeni Arapski Emirati ulažu velike napore da održe korak i očuvaju svoje pozicije. I u arapskom svetu, medju zalivskim zemljama postoji vrlo snažna konkurenciju. Ekonomsko rivalstvo sa Saudijskom Arabijom proističe iz njenih pretenzija da preuzme poziciju regionalnog finansijskog, komercijalnog i trgovinskog središta koja sada pripada Emiratima.

Radna nedelja samo četiri i po dana

Ujedinjeni Arapski Emirati su svoju spremnost za bolju prilagodjenost ostalom delu sveta pokazali odlukom koja je doneta 7.decembra, ove godine. Njome se u ovoj zemlji već od početka 2022.godine uvodi radna nedelja koja će trajati četiri ipo dana, dok će vikend, kao i u drugim zemljama biti subotom i nedeljom.

U mnogim pretežno muslimanskim državama petak je neradni dan. Ujedinjeni Arapski Emirati su do sada dane nedeljnog odmora imali petkom i subotom. Od januara naredne godine vikend će počinjati u petak popodne

Kako će se raditi u UAE?

Od početka naredne godine u ovoj zalivskoj zemlji radna sedmica će počinjati u ponedeljak i završavati u petak, u podne, pre muslimanske molitve. Kako zvaničnici kažu, time će se poboljšati ravnoteža izmedju posla i privatnog života.

Vlada u svom saopštenju dodaje da će taj potez „osigurati nesmetane finansijske, trgovinske i ekonomske transakcije sa zemljama koje imaju vikend subotom i nedeljom, omogućavajući jače međunarodne poslovne veze i šanse za hiljade multinacionalnih kompanija sa sedištem u UAE“.

Pomeranje vikenda kao dobar eksperiment i za druge

Menadžeri velikih korporacija očekuju da skraćena i izmenjena radna nedelja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima može da bude podstrek i putokaz za druge zemlje u ovom regionu. Efekti ove odluke bi trebalo posebno finansijskom i turističkom sektoru da omoguće da pregovara sa razvijenim tržištima bez odlaganja.

Ugledni ekonomisti opisuju taj potez kao “veoma značajan razvoj dogadjaja”, a u sklopu drugih nedavnih reformi.

Ujedinjeni Arapski Emirati su, da podsetimo, liberalizovali zakon u vezi sa zajedničkim životom pre braka, kao i zakon o alkoholu. Takodje, sa namerom da privuku i zadrže stručnjake, uveli su dugoročne vize, a kompanijama se obezbedjuju podsticaji za investicije.

( izvor: Financial Times )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *