Radnici iz Srbije sada još lakše do posla u Sloveniji

U proteklim godinama kada se do posla stizalo teško ili nikako, mnogi radnici iz Srbije tražili su svoju šansu izvan granica Srbije. Pored uvek atraktivne Nemačke, Austrije i nekih daljih zemalja, značajan broj naših sunarodnika opredelio se za traženje posla u Sloveniji, najrazvijenijoj zemlji regiona.

Posao u Sloveniji ima odredjene prednosti, medju kojima je istorijska, socijalna i ekonomska povezanost proistekla iz višedecenijskog života u istoj zemlji. Ako se tome doda i lakše savladiva jezička barijera, onda se  odluka da se potraži posao u Sloveniji može doneti sa većom izvesnošću.

Kako će bilateralni sporazum uticati na zapošljavanje naših radnika u Sloveniji?

Prema zvaničnim podacima, u Sloveniji radi preko 16.000 radnika iz Srbije. Tokom prošle godine našim državljanima je izdato oko 10.000 radnih dozvola, a u prvoj polovini ove godine radne dozvole je dobilo još oko 6.000 radnika iz Srbije.

Vlade Srbije i Slovenije potpisale su bilateralni sporazum koji reguliše zapošljavanje radnika iz Srbije u Sloveniji, a stupa na snagu u septembru, ove godine. Njime će biti još 5.000 radnika iz Srbije radno angažovano u Sloveniji.

Značajna novina koju donosi ovaj sporazum radnicima iz Srbije je mogućnost dobijanja radne dozvole na tri godine Obaveza radnika je da prvu godinu boravka i rada u Sloveniji provedu kod prvog poslodavca. U naredne dve godine našim radnicima će biti sasvim otvoren pristup tržištu rada Slovenije, a u smislu odabira poslodavca.

Ko najlakše može naći posao u Sloveniji?

I Slovenija se našla medju zemljama koje sve teže dolaze do preko potrebne kvalifikovane, stručne radne snage. O posebno deficitarnim zanimanjima govore u Zavodu za zapošljavanje Slovenije:

“To je dobra vest, jer su Sloveniji sada ionako potrebni radnici. Najviše nam nedostaju vozači, varioci, električari, radnici u ugostiteljstvu, turizmu i građevinarstvu” . Dodaju da se ovom vrstom sporazuma neće nadoknaditi manjak radne snage, već je on prevashodno potpisan da bi se radnici još bolje zaštitili.

Prema njihovim podacima, u Sloveniju najviše radnika stiže iz Bosne I Hercegovine, a odmah zatim iz Srbije.

Inače, prosečna plata u Sloveniji je oko 1.100 evra, mesečno. Stopa nezaposlenosti je oko 4,2%. Zvanično, na evidenciji Zavoda za zapošljavanje je oko 71.000 nezaposlenih radnika. Najvećim delom, reč je o  niskokvalifikovanim radnicima, odnosno onim sa zanimanjima koja su nekonkurentna na tržištu rada. Medju njima su I stariji radnici, koji su I kod slovenačkih poslodavaca u inferiornom položaju.

Dodajmo još I to da slovenački radnici koji odluče da posao potraže u inostranstvu, najčešće odlaze u Austriju.

( izvor: Politika )

4 Komentara

  1. Milena Stolic 14. oktobra 2019. Reply
  2. Velimir 6. februara 2020. Reply
  3. Zile 15. februara 2020. Reply
  4. Konstantin 24. februara 2021. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *