Rad u Švajcarskoj – moja priča

Naći posao u Švajcarskoj je san koji sanjaju mnogi. I bez obzira na činjenicu da je u Nemačkoj i Austriji najviše naših sunarodnika koji su prešli državne granice u potrazi za profesionalnom karijerom, posao u Švajcarskoj čini se kao posebna privilegija.

Poseban status, reputacija koju ova zemlja uživa u svetu već decenijama, temelje se na kvalitetnim poslovima u Švajcarskoj, visokim zaradama i izuzetnom životnom standardu njenih stanovnika.

A šta život i posao u Švajcarskoj pružaju strancima? U tom smislu veoma su zanimljiva i korisna saznanja, iskustva koja je izneo naš sunarodnik Dj.K., posle desetak godina rada u Švajcarskoj.

Naš sunarodnik radi u javnom prevozu,kao vozač autobusa, a svoj posao ovako opisuje:

„Iskustva na mom poslu su pozitivna, zarada nije loša (oko 5.000 CHF neto) imajući u vidu da od obrazovanja imam samo vozačku dozvolu kategorije D, ali zato mogućnosti za napredak postoje, kao i u skoro svakom zanimanju ovde u Švajcarskoj“.

On ovome dodaje i pogodnosti u vidu besplatnog javnog prevoza za njega, odnosno 50% niže cene karata za sve vrste prevoza, za članove njegove porodice. Ističe i značajne naknade na zaradu za prekovremeni rad, rad u dane praznika i noćni rad. Zbog svega toga priznaje da je posao u Švajcarskoj u potpunosti ispunio njegova očekivanja, pa i njegovih kolega.

Naš sunarodnik Dj.K. posebno ističe izuzetno korektan odnos svog poslodavca, kao i odsustvo bilo kakve diskriminacije.

Svoj život ovako opisuje:

„Stan u kojem živimo (4,5-sobni, oko 120 kvadrata) plaćamo 2.400 CHF što je skoro polovina moje plate. Stan naravno iznajmljujemo. Moja supruga takođe radi, ali samo dva dana nedeljno, jer bismo samo sa jednom platom mogli da preživimo, ali sa dosta odricanja i štednje“.

Kada govori o troškovina života i cenama hrane, kaže:

„Cene hrane, kao i uostalom svega drugog, su u odnosu na Srbiju dosta veće. Otprilike, bar peti deo jedne plate mora da se odovoji da bismo se hranili normalno. Ostale stavke, kao što su obavezno zdravstveno osiguranje, struja, voda, telefon, internet, automobil, itd. opterećuju dosta kućni budžet i oduzimaju skoro trećinu primanja“,

Govoreći o zdravstvenoj zaštiti, napominje da u Švajcarskoj svi imaju pravo na lečenje, a pored obaveznog zdravstvenog osiguranja postoji i neobavezno, dodatno, koje omogućava još kvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

Naš sunarodnik Dj.K. prilično skupo plaća usluge jaslica za svoju decu, ali se već od navršene četvrte godine života deca obavezno i besplatno zbrinjavaju u vrtićima.

Rezime koji je naš sunarodnik izneo izgleda ovako:

„Uslovi za život u Švajcarskoj su zaista povoljni, ljudi možda nisu toliko otvoreni, ali su prijatni, vreme je umereno kontinentalno, što znači da se u svakom godišnjem dobu može uživati. Kultura i socijalne veze su prisutni, samo je pitanje koliko čovek ima slobodnog vremena i želje na raspolaganju.“

Svojim iskustvima i zapažanjima dodaoje još jedno, koje, čini se, sažeto i precizno slika ovu zemlju:

„Švajcarsko razmišljanje, sve u minut, sve po protokolu…Tako i život – kvalitetan i bezbrižan, ali nekad bez ukusa, bez emocija i spontanosti“.

( izvor: B92 )

Jedan komentar

  1. vera nikolic 17. marta 2018. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *