RAD I ŽIVOT U DUBAIU – BAJKA ILI …

Emirati poslednjih godina predstavljaju verovatno najatraktivnije mesto za život i rad ljudima širom sveta. Enormno bogatstvo, ultra moderni gradovi, obilje najskuplje luksuzne robe mame i obećavaju život iz bajke.

Među hiljadama stranih radnika u Dubaiju su i radnici iz Srbije. Došli su sa sličnim motivima, očekivanjima, različitih stručnih kvalifikacija, obrazovnih nivoa i profesionalnog iskustva.

Strani radnici u Dubaiu rade u okviru različitih privrednih delatnosti, na raznovrsnim poslovima. Slično je i sa radnicima iz Srbije. Najčešće rade u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, u trgovini, sportskim i fitnes centrima i avio saobraćaju.

Poslovi u Dubaiu

Ugostiteljstvo i hotelijerstvo

Za naše radnike koji u Dubai dolaze da rade u ugostiteljstvu poslodavci najčešće obezbeđuju vize, dok troškovi avionske karte padaju na teret radnika. Rade uglavnom šest dana u nedelji, a slobodan dan je neki radni dan, jer je obim posla u ugostiteljstvu najveći tokom vikenda.

Kada su u pitanju zarade, konobari i barmeni prosečno zarađuju oko 800 evra. Menadžeri u ugostiteljstvu zarađuju između 2.500 i 3.000 evra mesečno. Treba dodati da se zaposlenima najčešće obezbeđuje smeštaj koji obično podrazumeva deljenje stana sa nekoliko kolega.

Radnici u hotelima koji rade na jednostavnim poslovima zarađuju do 750 evra mesečno. Oni uglavnom u hotelima u kojima rade imaju smeštaj, kao i obrok u smeni kada rade.

Sportski i fitnes centri

Radeći u velikim fitnes centrima treneri ostvaruju zarade koje se sastoje od fiksnog dela u iznosu od oko 1.000 evra i varijabilnog dela koji zavisi od broja klijenata i ostvarenih radnih sati. Tako se njihova ukupna mesečna zarada kreće između 2.500 i 3.500 evra.

Treneri koji rade u školama sporta nemaju fiksni deo zarade, već svojim angažovanjem teže da privuku što više polaznika za svoje treninge. Presečno zarađuju između 2.500 i 3.000 evra mesečno.

Trgovina

Najpoznatiji svetski trgovinski lanci imaju svoje prodajne objekte u Dubaiju. Radnici u buticima prosečno zarađuju između 1.000 i 1.500 evra, tako što se fiksni deo zarade uvećava određenim procentom, a prema ostvarenim rezultatima prodaje.

Posebni uslovi rada i beneficije zavise od trgovinskog lanca za koji radnik radi u Dubaiu.

Avio kompanije

U Dubaiu je sedište dve velike avio kompanije: Fly Dubai i Emirates. Zarade zaposlenih u avio saobraćaju zavise od pozicije na kojoj rade, od ostvarenih radnih sati, kao i od same kompanije. Prosečne zarade su u rasponu od 1.500 do 3.500 evra.

Kako bi zadržali stručne radnike, kompanije svojim zaposlenim obezbeđuju vize, avionske karte, odličan smeštaj i puno zdravstveno osiguranje.

Visoko plaćeni poslovi u Dubaiu

Među radnicima iz Srbije koji rade u Dubaiu ima i onih visokoobrazovanih, sa posebnim sposobnostima i stručnošću. Angažovani su u menadžmentu velikih kompanija koje im, pored odličnih zarada obezbeđuju i druge beneficije: avionske karte, luksuzni smeštaj i korišćenje kompanijskih kompleksa – bazena, spa centara i slično.

Troškovi života u Dubaiu

Zarade koje naši radnici ostvaruju u Dubaiu su vrlo privlačne, ali ih treba posmatrati u svetlu viših troškova života.

Smeštaj u Dubaiu

Tvrdnja da je Dubai skup posebno važi kada je smeštaj u pitanju. Visina zakupnine zavisi od lokacije ( udaljenost od marine ) i kvaliteta smeštaja. Isplativije je zakupljivanje na rok od godinu dana umesto mesečnog, kao i deljenje stana sa jednim ili više cimera.

Studio apartman na petnaestak minuta udaljenosti od marine može se zakupiti za 8.000 do 10.000 evra godišnje. Udaljenije lokacije, 40 do 50 km dalje, mogu se naći i upola jeftinije.

Troškovi ishrane

Hrana u Dubaiu ima više cene. Ovo posebno važi za organsku hranu, meso i ribu vrhunskog kvaliteta. Hrana u supermarketima je po povoljnijim cenama, izuzetno raznovrsna i dobrog kvaliteta.

Kada govorimo o hrani u restoranima, onda se može reći da se u restoranima brze hrane može konzumirati hrana po povoljnim cenama, za razliku od ekskluzivnih restorana gde su cene vrlo visoke.

( izvor: posaouinostranstvu/putovanjaiskustva )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *