PRVI POSAO – KAKO SE IZBORITI SA TIM IZAZOVOM

Traženje i započinjanje novog posla za veliku većinu ljudi predstavlja okolnost koju prate snažne frustracije, visok nivo stresa. Kada govorimo o prvom poslu, onda je to jedno od najvećih iskušenja tokom života sa dalekosežnim posledicama i dugotrajnim prilagođavanjem.

Novi posao uvek nosi sa sobom neizvesnost, ali je prvi posao u životu izazov opterećen novom dimenzijom. Mnogo je nedoumica i nepoznanica, ambicija i očekivanja, neisvesnosti i nadanja. Započinjanje rada na prvom poslu sledi pošto ste uspešno već obavili jedan posao – tražili i pronašli prvi posao. A to traganje zna da potraje, da poljulja samopouzdanje, da probudi očekivanja i, mnogo više sumnje.

Neusklađenosti koje otežavaju prvi posao

Da prvi posao, kao i neke druge prve korake u životu upamtimo, doprinose i institucije sistema, poslodavci, ali i mi sami kada započinjemo svoj prvi posao.

Vrlo često nailazimo na oglase za posao koji su sami po sebi nerealni. U njima se proporcije traženih kvalifikacija i uslovi rada ne poklapaju. Šta više, poslodavci bi najradije zaposlili radnike koji su već stekli konkretna radna iskustva i spremni su da odmah pristupe i rešavaju radne zadatke.

Mladi sa fakultetskim obrazovanjem koji započinju prvi posao baš u svojoj struci nisu bili u prilici da primene stečena znanja. To će moći tek na prvom poslu.

Kojim putem prevazići izazov prvog posla?

Svršeni studenti se često opredeljuju da prva poslovna iskustva steknu volontiranjem. Ima i onih koji hrabro krenu nepoznatim i neizvesnim putem prvog posla. Baš jedno takvo iskustvo moglo bi da ohrabri i podstakne i druge, da olakša i približi sve ono što očekuje početnike na poslu.

Studentkinja koja je želela da podeli svoje iskustvo prvog posla, započela je poslovnu karijeru u oblasti digitalnog marketinga. U vreme pandemije taj početak posla bio je daleko od idealnog. Kako kaže, već sintagma „prvi posao“ prestraši do te mere i doda toliko važnosti tom događaju, da ga, umesto kao nešto sasvim normalno, doživimo kao bauk.

Mogućnost da se načini kobna greška predstavlja najveći strah. Taj strah, pored neiskustva, čini greške češćim. I baš to se događa gotovo svim početnicima.

„Ako ne znaš, pitaj“

U iskustvu ove studentkinje ključnu ulogu u prevazilaženju ovog problema odigrao je razgovor sa pretpostavljenim. Ukazao joj je na to da je kvalitetno obavljen posao imperativ, ali da su i greške moguće. Kako bi se svele na minimum, dobra komunikacija je neophodna. Može se izraziti kroz sled eće poruke:

„Ako ne znaš, pitaj! Ako ne razumeš, pitaj! Ako se plašiš, pitaj!“

Ove poruke suštinski su promenile pristup poslu. Svaki preduzeti korak i aktivnost bio je zasnovan na poznavanju suštine posla kroz razvijenu komunikaciju, traženje i dobijanje relevantnih odgovora.

Greške nas uče da budemo bolji. Strah nije nestao, ali su vreme i otvorenost za kritike pomagali da se prevaziđe. Prvi posao zahteva prilagođavanje poslu, ljudima, organizaciji, ali i sopstvenu spoznaju.

Najveći izazov je pobediti sebe

Iako zvuči jednostavno, nije uvek lako i postići. Prvi posao je samo početak u karijeri, pa ga tako i treba shvatiti, bez preuveličavanja. Umesto toga, treba se usavršavati, jer ćete postati sigurniji u sebe i ono što radite. Samopouzdanje dolazi vremenom, ali i trudom.

Prvi posao je prilika za učenje, razvoj i napredak. Uvek će izgledati kao bauk, a na nama je da ga držimo pod kontrolom.

( izvor: Heapspace )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *