PRVA ISKUSTVA SRPSKIH NEGOVATELJA U NEMAČKOJ

Dok je Nemačka i sa najvišeg nivoa alarmantno i sa zabrinutošću govorila o rastućem problemu obezbedjenja radne snage koja bi brinula o starim i bolesnim, za mnoge ljude u Srbiji je posao negovatelja u Nemačkoj postao vrlo atraktivan cilj.

Naravno, Nemačka je sveobuhvatno i široko krenula u traženje pravih rešenja problema nedostatka negovatelja. Treba imati na umu da je reč o specifičnim poslovima koji se rade sa ljudima koji imaju specifične potrebe, navike,kulturu i, naravno, često ozbiljne zdravstvene probleme. Tako kandidat za posao negovatelja mora da ispuni brojne uslove.

I posle obavljenih priprema i učenja nemačkog jezika, prva grupa srpskih negovatelja krenula je put Nemačke, da započne novi posao, život izvan Srbije. Već ovih dana frankfurtski list Frankfurter rundšau piše o prvim iskustvima srpskih negovatelja, njih trinaestoro, koji su stigli na jednu frankfurtsku kliniku. Za pomoć i njihovu lakšu integraciju zadužena je naša sunarodnica sa dugim stažom u Nemačkoj.

Ko su radnici koji su došli u Nemačku?

Medju njima je bračni par medicinskih radnika, sa iskustvom stečenim na našoj Vojno medicinskoj akademiji. I sa zaradom od tri stotine evra mesečno! “Toliko treba da radite da bi ste kupili mašini za veš”, kažu oni i dodaju: “Kupiti auto ili otići na odmor, to sebi jedva mogu priuštiti čak i porodice sa dve plate”. Neki drugi su došli ostavivši svoju porodicu u Srbiji, sa nadom da će se što skorije okupiti svi u Nemačkoj.

Odmah po dolasku naših negovatelja trebalo je rešavati problem obezbedjenja stambenog prostora. Tu se i klinika uključila u nalaženje adekvatnog prostora za život, u skladu sa kriterijumom od neophodnih 16 kvadratnih metara po osobi. Inače, radnici su od 18.februara u Frankfurtu i zasad je jedan par našao dvosobni stan. Ostali su u stanovima kraj bolnice, koji dele sa ostalim kolegama.

Sa nestrpljenjem čekaju prvu platu. U Nemačkoj negovatelji početnici zaradjuju 2.635 evra, u bruto iznosu. Iz te zarade plaćaju porez i doprinose, a zarada se može uvećati po osnovu produženog rada, noćnog rada, dodatka za decu.

Prva izneta mišljenja o radu srpskih negovatelja, svakako, imponuju. Tako zamenica direktorke za bolničku negu ove bolnice Korina Šrajer hvali dobro obrazovanje i kaže:

„Nemački jezik su naučili još u Srbiji, svi oni ispunjavaju uslove kako bi prema nemačkim standardima mogli da budu priznati kao negovatelji.Deset negovatelja će raditi na intenzivnoj nezi, jedna od njih u nezi posle anestezije – sve su to oblasti u kojima je posebno teško pronaći osoblje”.

Još dvadeset negovatelja će tokom ove godine posredstvom iste agencije otići na ovu frankfurtsku kliniku.

( izvor: Dojče vele )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *