PROSEČNA ZARADA U NEMAČKOJ JE GOTOVO 3.000 EVRA, ALI…

Jesu li zarade u Nemačkoj zaista visoke ili je to mit? Pitanje, na prvi pogled, besmisleno, ali zaslužuje potpunije sagledavanje.

Zarade su, svakako, jedan od bitnih, ako ne i najbitniji motiv zbog kojeg su mnogi potražili posao u Nemačkoj. I u ovom vremenu teških izazova ćemo bez mnogo razmišljanja reći da radnici u Nemačkoj dobro zaradjuju. Nemački Dojče vele objavio je još precizniji podatak da je prosečna mesečna bruto zarada u Nemačkoj u 2020. godini iznosila 2.950 evra.

Ali, prosečni iznos koji ostaje radnicima po plaćanju poreza i doprinosa manji je za jednu trećinu i iznosi 1.945 evra.

Kako se u Nemačkoj obračunava porez na zarade?

Za razliku od metodologije obračuna kod nas gde se utvrdjene stope poreza i doprinosa primenjuju na bruto zarade svakog zaposlenog i tako utvrdjuje neto zarada, u Nemačkoj na visinu poreza na zarade utiču brojni faktori, definisani kroz takozvanu klasu zaposlenog, kao što je bračni status zaposlenog, da li je to samohrani roditelj, da li drugi supružnik radi i koliko zaradjuje i slično.

Novinari Dojče velea su ovo ilustrovali primerima. Otac ili majka dvoje dece, oboje zaposleni, po odbitku poreza od prosečne bruto zarade od 2.945 evra dobiće 2.209 evra.

Nasuprot njima, radnik bez supružnika i bez dece, sa istom bruto zaradom dobiće znatno manju neto zaradu – 1.944 evra. Uz to, treba da plati i solidarni porez od 22 evra, a ukoliko je član neke od verskih zajednica još 40 evra.

Razlike u zaradama u Nemačkoj

Za sticanje prave slike o tome kolike su zaista zarade u Nemačkoj potrebno je znati da postoje veoma velike razlike u nivou zarada koje pojedine profesije u Nemačkoj ostvaruju.

Višegodišnji trend velike potražnje za lekarima i specijalistima obezbedjuje ovim profesijama najviše pozicije na listi najbolje plaćenih poslova. Tako su lekari primarijusi i u 2020. godini zaradjivali oko 120.000 evra godišnje, odnosno oko 10.000 evra mesečno. Uz njih su bili i oni na dobrim pozicijama u menadžmentu trgovinskih korporacija i finansijskih institucija.

A na dnu liste ostvarenih zarada su oni čija je bruto zarada nešto niža od 2.000 evra. To su radnici u kuhinji, a samo malo više zaradjuju konobari i frizeri. Relativno niske zarade ostvaruju radnici u kol centrima, negovatelji i vozači. Zanimljivo je da su i neki poslovi u zdravstvu, poput medicinskih sestara u javnim ustanovama, kao i vaspitača u vrtićima, plaćeni znatno ispod prosečne zarade.

Minimalna zarada u Nemačkoj

U Nemačkoj se zakonom utvrdjuje minimalna zarada i trenutno iznosi 9,19 evra po satu, u bruto iznosu.

A koliko je to zapravo?

Najvišu minimalnu zaradu u Evropi imaju radnici u Luksemburgu i iznosi 11,97 evra po satu. Ali, još četiri zemlje Evropske unije mogu da se pohvale višom minimalnom zaradom od Nemačke – Belgija, Irska, Holandija i Francuska.

Najnižu minimalnu zaradu od 1,72 evra ostvaruju radnici u Bugarskoj, a nešto više su minimalne zarade u Letoniji, Rumuniji, Madjarskoj i Hrvatskoj.

Naravno, za realno sagledavanje visine zarada neophodan je širi kontekst i njihovo poredjenje sa troškovima života.

( izvor: Dojče vele )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *