Kako da prodate svoju master diplomu poslodavcu?

Priča uglavnom ide ovako… zavešili ste nekako osnovne studije, pokušali da nadjete posao posle toga, nije baš išlo…. onda ste odlučili da nastavite još godinu dana sa studijama da ne bi gubili dragoceno vreme, u nadi da će Vam master diploma pomoći da lakše nadjete posao, ili da će se situacija na tržištu rada u međuvremenu značajno popraviti.

Ipak, poslodavci zapravo ne vide jasnu razliku između master i bečelor diplome kada zapošljavaju. Svakako, oni će ceniti ako je neko zreliji, iskusniji, ali morate poslodavcu objasniti koje to veštine i znanja ste stekli na master studijama, a koje Vas čine boljim kandidatom od nekog ko je završio samo osnovne studije.

Ovo ćete najbolje objasniti kroz svoje motivaciono pismo, gde ćete konkretno navesti koja su to nova znanja koja ste stekli, i zbog čega ste savršen kandidat za poziciju. Nabolje bi bilo da sve novo što ste naučili na postdiplomskim studijama dovedete u vezi sa svojim karijernim ciljevima.

Imajte u vidu da master studije, a posebno tzv. MBA studije moraju da budu praćene i adekvatnim radnim iskustvom, stoga Vaš CV mora da sadrži i odgovarajuće podatke o radnom iskustvu, jer master studije nisu dovoljne same po sebi – budući da one govore ništa posebno poslodavcu o vama, pogotovu u eri hiperprodukcije master kadrova.

Ipak, sama master diploma može biti veoma korisna u situaciji da ste završili tehničke fakultete, medicinske fakultete na osnovnim studijama, i da ste se kroz master studije pokušali usavršiti tako što ćete steći poslovne veštine. Ovo može biti veoma zanimljivo poslodavcima budući da ste novim studijama zapravo stekli određene poslovne veštine, što Vas uz tehnička znanja čini veoma kvalitetnim kadnidatom za posao.

Ako ovo nije vaš slučaj, morate poslodavcu pokazati jasan razlog vašeg usavršavanja na postdiplomskim studijama, i jasnu motivaciju, odnosno vezu sa ciljevima u karijeri. Dakle nikako nemojte reči – „nisam mogao da nadjem posao, pa sam odlučio da nastavim studije“ jer ne smete odavati sliku  nezapošljive osobe poslodavcu, već nekoga ko je spreman da se usavšava i ko je „gladan“ novih veština, znanja, i motivisan da se usavšava u svom poslu.  Stoga, neka od fraza koju biste mogli da koristite u svom motivacionom pismu je npr. „osnovne studije mi nisu pružile dovoljno znanja iz …., te sam kroz master studije želeo da steknem ova znanja“ ili „master studije su mi bile neophnodne kako bih mogao da se bavim istraživačkim radom“, ili sl.

 

 

 

 

 

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *