Privremeni rad u Slovačkoj: kakvi su zaista uslovi?

Bez ikakvog zdravstvenog i socijalnog osiguranja, ugovora, u ponižavajućim uslovima – tako izgleda život naših sugradjana na privreremenom radu u Slovačkoj. O iskustvima onih koji u potrazi za zaradom ilegalno odlaze da rade u slovačke fabrike, iz prve ruke srpska javnost saznaje od noivinara Nedeljnika, Dragana Krsnika.

samsung_slovakia

Radni logor u srcu Evrope, tako novinar Nedeljnika, naziva Samsungovu fabriku u Slovaćkoj, u kojoj je potpuno ilegalno kao radnik proveo tri meseca.

„Svakog meseca odlaze preko različitizh agencija, uz znanje Slovačke, kao i velikih stranih kompanija. Rade kao turisti, po 12 sati, za dnevnice upola manje od zakonom propisanih u Slovačkoj, bez plaćene pauze. Uz obavezno maltretiranje na poslu“, izjavljuje Krsnik. On dalje kaže da na pauzu svaki zaposleni ide u pratnji nadređenog, Zaposleni žive u kolektivnom besplatnom smeštaju, koji je neretko bez vode ili grejanja, a na 80 ljudi postoje dve wc šolje ili četiri tuš kabine. Za sedenje na kuhinjskim elemetnima, umesto na stolici, kazna je 30 evra.

„To smo do sada gledali da se događa u Kambodži pa imate ajfon kako rade deca, ovo je 10 puta Jura, gde odete kući, a ovde ste tri meseca, ako date otkaz ili dobijete otkaz ne dobijate novac. Na ovo mora da regauju i Brisel i Beograd i naravno Slovačka, na čijoj se terotoriji ovo dešava“, smatra urednik Nedeljnika Veljko Lalić.

O lošim uslovama u Samsungovim fabrikama se već piše godinama. No, izgleda da oni koi su za to nadležni ne reaguju blagovremeno, i uslovi postaju vremenom još gori.

samsung_horrible_conditions

Izvor: N1

Jedan komentar

  1. RichieP 19. marta 2019. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *