Prilika za posao u Pošti Slovenije

Iz najrazvijenije od svih bivših jugoslovenskih republika stiže konkretna ponuda za posao, upućena našim radnicima. Posao u Sloveniji može biti vrlo zanimljiva mogućnost, koja, kako izgleda, raspolaže potrebnim pretpostavkama za jednostavnu i brzu realizaciju.

Slovenački mediji pišu ovih dana o problemu sa kojim se suočava slovenačka državna pošta – Pošta Slovenije. Naime, Pošta Slovenije izašla je sa saopštenjem da, i pored posebnih napora, ne uspeva da medju slovenačkim gradjanima obezbedi kadrove za poslove poštara i vozača.

posao-u-posti-slovenije

Tako je Pošta Slovenije odlučila da poziv uputi, najpre, radnicima iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Naravno,  sindikati su vrlo brzo reagovali tvrdnjama da specifična priroda poslova zahteva radnike koji dobro poznaju slovenački jezik i brojne pozitivne propise koji regulišu  postupke dostave poštanskih pošiljaka.

Očigledno, Pošta Slovenije već duže vremena suočava se sa nezadovoljstvom i pritužbama poštara i vozača koji pokušavaju da ostvare bolje pozicije. Njihovo nezadovoljstvo počiva na relativno niskim zaradama, sa jedne strane, i povećanim zahtevima za dodatnim radnim angažovanjem, sa druge strane. Dodatni angažman radnika treba da doprinese očuvanju konkurentnosti Pošta Slovenije u tržišnoj utakmici sa privatnim kompanijama koje rade slične poslove.

Iz uprave Pošta Slovenije stižu zvanični podaci o statusu ovih radnika. Prema njima, poštari u Poštama Slovenije zaradjuju u proseku 810 evra, sa mogućnošću za dodatni bonus, plaćenim godišnjim odmorom, naknadom za topli ibrok i naknadom za dolazak i odlazak sa posla.

A na primedbe sindikata poštara da radnici iz Srbije i Bosne i Hercegovine neće moći tako dobro da obavljaju ove poslove, uprava Pošta Slovenije pokazala je da je sasvim spremna da obezvedi uslove novim radnicima, kako bi i njihovi rezultati rada bili na zahtevanom nivou.

U tom smislu radnicima iz Srbije i Bosne i Hercegovine će, pored radnih dozvola, biti omogućeno pohadjanje tečaja slovenačkog jezika, za koji država daje subvenciju. Takodje, obukom će biti obuhvaćeno i polaganje ispita iz poznavanje Ustava Slovenije, kao i propisa Evropske unije koji regulišu ovu delatnost, takodje o trošku države.

Imajući u vidu poslovičnu odgovornost i posvećenost poslu koja karakteriše Sloveniju, čini se da ovo može biti veoma dobra prilika za mnoge naše sunarodnike.

Izvor: Kurir.rs/Beta/Šljaka

4 Komentara

  1. Ivan 7. avgusta 2017. Reply
  2. milan 13. septembra 2017. Reply
  3. Črnuče 11. oktobra 2017. Reply
  4. Zorica 27. avgusta 2018. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *