Prilika za posao u Pošti Slovenije

Iz najrazvijenije od svih bivših jugoslovenskih republika stiže konkretna ponuda za posao, upućena našim radnicima. Posao u Sloveniji može biti vrlo zanimljiva mogućnost, koja, kako izgleda, raspolaže potrebnim pretpostavkama za jednostavnu i brzu realizaciju.

Slovenački mediji pišu ovih dana o problemu sa kojim se suočava slovenačka državna pošta – Pošta Slovenije. Naime, Pošta Slovenije izašla je sa saopštenjem da, i pored posebnih napora, ne uspeva da medju slovenačkim gradjanima obezbedi kadrove za poslove poštara i vozača.

posao-u-posti-slovenije

Tako je Pošta Slovenije odlučila da poziv uputi, najpre, radnicima iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Naravno,  sindikati su vrlo brzo reagovali tvrdnjama da specifična priroda poslova zahteva radnike koji dobro poznaju slovenački jezik i brojne pozitivne propise koji regulišu  postupke dostave poštanskih pošiljaka.

Očigledno, Pošta Slovenije već duže vremena suočava se sa nezadovoljstvom i pritužbama poštara i vozača koji pokušavaju da ostvare bolje pozicije. Njihovo nezadovoljstvo počiva na relativno niskim zaradama, sa jedne strane, i povećanim zahtevima za dodatnim radnim angažovanjem, sa druge strane. Dodatni angažman radnika treba da doprinese očuvanju konkurentnosti Pošta Slovenije u tržišnoj utakmici sa privatnim kompanijama koje rade slične poslove.

Iz uprave Pošta Slovenije stižu zvanični podaci o statusu ovih radnika. Prema njima, poštari u Poštama Slovenije zaradjuju u proseku 810 evra, sa mogućnošću za dodatni bonus, plaćenim godišnjim odmorom, naknadom za topli ibrok i naknadom za dolazak i odlazak sa posla.

A na primedbe sindikata poštara da radnici iz Srbije i Bosne i Hercegovine neće moći tako dobro da obavljaju ove poslove, uprava Pošta Slovenije pokazala je da je sasvim spremna da obezvedi uslove novim radnicima, kako bi i njihovi rezultati rada bili na zahtevanom nivou.

U tom smislu radnicima iz Srbije i Bosne i Hercegovine će, pored radnih dozvola, biti omogućeno pohadjanje tečaja slovenačkog jezika, za koji država daje subvenciju. Takodje, obukom će biti obuhvaćeno i polaganje ispita iz poznavanje Ustava Slovenije, kao i propisa Evropske unije koji regulišu ovu delatnost, takodje o trošku države.

Imajući u vidu poslovičnu odgovornost i posvećenost poslu koja karakteriše Sloveniju, čini se da ovo može biti veoma dobra prilika za mnoge naše sunarodnike.

Izvor: Kurir.rs/Beta/Šljaka

7 Komentara

  1. Ivan 7. avgusta 2017. Reply
    • Adnan 1. decembra 2022. Reply
  2. milan 13. septembra 2017. Reply
  3. Črnuče 11. oktobra 2017. Reply
  4. Zorica 27. avgusta 2018. Reply
  5. Nenad 6. februara 2020. Reply
  6. Nenad 6. februara 2020. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *