Prekvalifikacija za rad u IT Sektoru

I dok je nezaposlenost jedan od najvećih problema u Srbiji u dugom vremenskom periodu, potreba za stručnjacima iz oblasti informacionih tehnologija je sve veća. Prema poslednjim podacima kompanijama u Srbiji nedostaje oko 15.000 ovakvuh stručnjaka, dok na posao godinama čeka značajan broj visokoobrazovanih mladih stručnjaka različitih profila.

 

Tražeći rešenje ovih problema Vlada Republike Srbije predložila je Program za unapredjenje IT sektora u Srbiji, u okviru kojeg je I pilot projekat prekvalifikacije pojedinaca talentovanih za IT u junior programere.

 

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave potvrdilo je da će do aprila, 2017.godine započeti pilot projekat u okviru kojeg će se prekvalifikovati 100 polaznika za rad u IT sektoru. Potencijalni polaznici se rangiraju na osnovu selekcionog testa talentovanosti i predispozicija koje imaju za IT. Obuku pojedinaca u najvećoj meri plaća država, dok polaznik participira sa 100 evra (u dinarskoj protivvrednosti). Organizatori obuka će,takodje,biti motivisani za zapošljavanje polaznika u IT sektoru, tako što će 30% vaučera dobiti samo ako se polaznik zaposli u IT sektoru, u roku od 6 meseci od završetka obuke, čime bi se direktno smanjivao deficit u IT kadrovima u Srbiji.

 

U prvoj fazi koncept će biti testiran na četiri organizatora obuke,u periodu od šest meseci. Ako uspe, do kraja 2017. godine uključio bi se veći broj organizatora i još oko 900 polaznika.

 

Koncept ovakvog modela prekvalifikacije počiva na ideji da se u okviru obuke z trajanju od tri meseca kod odabranih polaznika  stvori neophodna osnova sa koje bi mogli  da u kompaniji koja uh zaposli nastave da kroz praksu šire,upotpunjuju znanja i veštine.

 

Pilot program koji uskoro kreće već će pokazati u kojoj meri ovaj vid neformalnog obrazovanja IT stručnjaka može da doprinese rešavanju problema, odnosno obrne dugo prisutni trend. Ohrabruje činjenica da je Ministarski savet za IT od samog početka u pripremu pilot projekta uključio  IT zajednicu. Svojim aktivnim učešćem značajno je pomogla u kreiranju adekvatnog programa koji će učesnicima povećati šanse za zaposlenje. Sa druge strane,upravo su IT stručnjaci bitna pretpostavka privrednog razvoja,

Više o konkursu i načinu prijavljivanja pogledajte ovde.

 

Izvor: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

 

4 Komentara

  1. Jelena 22. februara 2017. Reply
    • adminAuthor 22. februara 2017. Reply
    • Biljana 23. februara 2017. Reply
  2. Ivan 23. februara 2017. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *