Poslovi za studente u Nemačkoj

Kako bi drugačije bilo u Nemačkoj?! I studenti u Nemačkoj tokom studiranja mogu da rade i zarade. Poslednji podaci govore da gotovo tri četvrtine studenata tu mogućnost rado koristi.

 

Za studente postoje takozvani sporedni poslovi, kao što su poslovi izlaganja robe u supermarketima, konobarski poslovi, poslovi u bioskopu i slični..

 

Posao tokom studija u Nemačkoj je uobičajena pojava, s tim da studenti prirodnih i tehničkih nauka, uglavnom, rade u struci. Važeći propisi u Nemačkoj postavljaju ograničenje pred studente koji dolaze iz zemalja mimo Evropske unije, tako da oni mogu da rade do 120 časova godišnje, izuzimajući takozvane sporedne studentske aktivnosti.

 

Studenti univerziteta u Nemačkoj imaju mogućnost stručne prakse, u trajanju od 40 sati nedeljno, sa naknadom koja se kreće od 300 do 800 evra.

 

U Nemačkoj postoji i status radnog studenta koji u kompaniji radi 20 časova nedeljno, po posebnom ugovoru, sa satnicom od 9 do 19 evra i mogućnošću preraspodele tog radnog vremena, a prema obavezama koje student ima na fakultetu.

 

Takodje, studenti imaju mogućnost da završme i master radove rade u kompanijama, uz naknadu od 800 evra. I, što je možda još značanije, poslodavci upoznaju studente i njihove mogućnosti, što olakšava njihovo kasnije zapošljavanje.

 

Značajan broj nemačkih fabrika praktikuje da dva puta godišnje raspisuje konkurs za ferienjobs – poslove za vreme raspusta. Reč je o poslovima koji ne zahtevaju posebne kvalifikacije, a studenti ih mogu raditi tokom letnjih i zimskih ferija, koje se podudaraju sa sezonom godišnjih odmora zaposlenih radnika u tim fabrikama. Uz sve to, studenti su manji trošak za poslodavce

 

Konkursi se objavljuju nekoliko meseci ranije, a aplikaciju prati CV dokument, dokaz o zdravstvenom oiguranju, potvrda o studentskom statusu i poreski broj.

 

Brojne fabrike, poput onih koje proizvode automobile, hemijske proizvode i slično nude ovakve poslove na traci koji su dobro plaćeni. Uz smenski rad, bez posebnih kvalifikacija, sa elementarnim znanjem nemačkog jezika, prosečno se mesečno zaradjuje oko 2.200 evra, bruto. Imajući u vidu da studenti mogu da rade od jednog do tri meseca, kao i da ostvare povraćaj poreza, a i dodatke na zaradu po osnovu rada za vikend ili van redovnog radnog vremena, može se doći do zarade tokom leta i preko 4.000 evra, neto.

 

U svakom slučaju, naći posao kao student  u Nemačkoj nije nemoguće. Prednost je na strani studenata prirodnih i tehničkih nauka, zbog mogućnosti nalaženja posla u struci. A iskustvo koje se tako stiče dragocenije je od završetka studija u roku.

 

 

 

( izvor: Nemački kutak )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *