Poslovi za medicinske radnike u Nemačkoj

Za posao u ovoj zemlji zainteresovano je 1.000 lekara, medicinskih sestara i tehničara. Nostrifikacija diploma srednjih škola je obavezna, dok se diplome medicinskih fakulteta priznaju.

Interesovanje za zapošljavanje lekara u Nemačkoj ne jenjava, a osim njih posao u ovoj zemlji traže i medicinski tehničari. Zbog deficita radnika koji vlada u Nemačkoj, njihova vlada je olakšala proces nostrifikovanja diploma, pa se one sa Medicinskog fakulteta priznaju, ali se ne priznaju specijalizacije.

medicinke_sestre

Lekarska komora Srbije izdaje “Goodstanding sertifikat” odnosno sertifikat o dobroj praksi, koji sadrži podatke da li je lekar član komore, da li ima licencu i da li je osuđivan pred Sudovima časti Lekarske komore Srbije. To je dokument koji je obavezan za lekare, a interesovanje za zaposlenje u Nemačkoj je značajno poraslo – kaže direktor Lekarske komore Srbije.Ono što je lekarima potrebno od dokumentacije je diploma Medicinskog fakulteta, koja ne mora da se nostrifikuje u Nemačkoj, ali se specijalizacije obavljene u našoj zemlji ne priznaju. Neophodno je, zato, nostrifikovati diplomu srednje škole.

Diploma o završenoj srednjoj školi se obavezno nostrifikuje u Nemačkoj u roku od godinu dana od zasnivanja radnog odnosa. Takođe, neophodno je da zdravstveni radnik ima položen stručni ispit u Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, kao i odgovarajuće radno iskustvo. Potrebno je i znanje nemačkog jezika na minimalnom nivou B-1, koje mora biti potvrđeno od strane priznate institucije za učenje jezika – kako navodi NSZ.

Oni dodaju da se na dva konkursa, koja su objavili u prosle godine, javilo više od hiljadu medicinskih sestara i tehničara.

Osim lekara, u Nemačkoj se traže i medicinske sestre i tehničari koji bi radili kao osoblje za zdravstvenu negu starijih osoba i bolesnika u bolnicama i drugim ustanovama takvog tipa. Nacionalna služba za zapošljavanje u Srbiji i Savezna agencija za zapošljavanje SR Nemačke (BA), potpisale su 15. januara 2013. g. Sporazum o posredovanju i privremenom zapošljavanju radnika koji bi obavljali ove poslove. Iako su dnevnice za ovaj posao male, interesovanje ipak postoji.

– Na osnovu dosadašnjeg iskustva možemo konstatovati da nemački poslodavci pretežno angažuju osobe sa iskustvom, dobrim znanjem nemačkog jezika, bez obzira na pol i starosnu dob. Upravo traženi nivo znanja jezika, kao i nedovoljno iskustvo koje poslodavac traži, predstavljaju najveću prepreku prilikom zapošljavanja u toj državi – dodaju u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Međutim, treba napomenuti da nemački, kao i drugi poslodavci u EU imaju obavezu da radnike za upražnjena mesta najpre potraže u svojoj zemlji, zatim u drugim državama EU, pa tek onda da traže radnike u zemljama van tog okvira, gde spada i Srbija.

Takođe, neophodno je da srpski državljani najpre dobiju radnu dozvolu koju izdaje Savezna agencija za zapošljavanje Nemačke – Centralna služba za posredovanje u zapošljavanju stranaca. Ona se dobija na osnovu dokumentacije koju je potrebno priložiti i poslodavcu uz podnošenje i ugovora o radu sa nemačkim poslodavcem. Nakon toga, naši državljani treba da podnesu zahtev Konzulatu SR Nemačke u Beogradu za dobijanja radne vize.

Izvor: Telegraf.rs

8 Komentara

 1. Tanja Domazet Djeric 27. juna 2015. Reply
 2. Adrijana 12. aprila 2016. Reply
  • kata herm 3. februara 2017. Reply
   • Ivana 16. marta 2017. Reply
 3. Andrjana 11. februara 2017. Reply
 4. Cikovic 24. marta 2017. Reply
  • Natasa 26. marta 2017. Reply
 5. Dragan 30. avgusta 2017. Reply

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *