POSLOVI KOJI SE RADE OD KUĆE KAO IZVOR DOBRE ZARADE

Velike promene u poslovanju, poslovnom okruženju i načinu obavljanja radnih aktivnosti izazovi su sa kojima se suočavaju milioni radnika širom sveta. Među onima koji su dobili šansu da ostvare svoje biznis ideje su radnici koji svoj posao mogu da započnu i rade od kuće. Baš ovi poslovi mogu da obezbede pristojne zarade.

Kada se pre tri godine svet suočio sa pojavom pandemije korona virusa, život i rad su se temeljno promenili. Umesto da odlaze u kancelarije i radionice, radnici su različite poslove obavljali od svojih kuća. Mnogima se dopao ovakav način rada, pa su se nerado vraćali u radne prostore u kojima su nekada radili.

Prednosti rada od kuće

Iako je bio neophodna mera sprečavanja širenja pandemije, rad od kuće je doprineo rentabilnosti, jer su troškovi poslovanja, poput zakupnine i ostalih, značajno sniženi.

Iskustvo je pokazalo da veliki broj zanimanja može uspešno da se radi od kuće, sa boljim efektima rada.

Tu su svoju šansu videli mnogi da započnu sopstveni biznis od kuće. Na ovaj način posao se mogao započeti bez ulaganja velikih sredstava, a upravo je nedostatak novca sprečavao mnoge radnke da započnu posao.

Koja znanja i veštine imaju posebnu šansu?

Znanje stranih jezika

U Asocijaciji malih i srednjih predizeća ističu da znanje stranih jezika pruža veoma dobru mogućnost za rad od kuće, a da pri tom gotovo nema nikakvih rizika.

Pored rada sa našim đacima i studentima na učenju i usavršavanju stranih jezika, naši nastavnici podučavaju strance koristeći platforme poput Zoom-a, Skajpa. Veliko kinesko tržište gde se intenzivno uči engleski jezik bilo je i ranije privlačno, pa su naši nastavnici odlazili u Kinu. Sada časove mogu da drže onlajn.

Kada je u pitanju zarada, kreće se od 700 do 1.600 dinara po času engleskog jezika. Za čas nemačkog jezika može se zaraditi od 700 do 1.400 dinara, za čas španskog jezika od 1.000 do 1.500 dinara, a čas talijanskog jezika plaća se od 900 do 1.500 dinara.

Časovi matematike, fizike, hemije…

Dobru šansu za rad od kuće imaju i drugi nastavnici, kako tokom školske godine, tako i u pripremi za maturu, upis na fakultet.

Koliko se može zaraditi?

Za časove matematike i fizike predavač može da zaradi od 600 do 1.200 dinara, a za čas hemije od 700 do 2.000 dinara.

Zanimanja iz IT sektora

Često su stručnjaci iz IT sektora prvi na koje pomislimo kada govorimo o radu od kuće. Zaista su njihove mogućnosti velike.

Veb sajt je potreban svakom ko posao radi od kuće, pa za stručnjake sa tom veštinom ima mnogo posla. Ovi poslovi su veoma dobro plaćeni, ali podrazumevaju stručnost i značajno iskustvo za koje je potrebno vreme.

I ovde su ulaganja u posao preduzetnika mala, pa je i rizik od neuspeha minimalan. U zavisnosti od umeća, kao i obima posla, zarada se kreće od 50 evra za sasvim jednostavne poslove do nekoliko hiljada evra za vrlo složene poslove.

Prodaja različitih roba

Gotovo svakodnevno društvene mreže ponude nove stranice za prodaju odeće i obuće, kozmetike, nakita, posuđa, predmeta za opremanje doma. Posebno su zanimljivi oni koji se bave prodajom ručno pravljenih predmeta.

Treba napomenuti da za započinjanje ovakvog posla treba uložiti sredstva za nabavku potrebnog repro materijala. Prodavnice na društvenim mrežama uglavnom posluju preko mreža, bez sopstvenih sajtova.

Kako bi poboljšali prodaju, pored Fejsbuka i Instagrama prodavci treba da otvore naloge na platformama koje služe isključivo prodaji, kao što je Etsy.

Organizovanje događaja

Ovo postaje vrlo popularan posao, posebno kod mladih ljudi. Događaji poput rođendana, venčanja, žurki i drugih proslava zahtevaju dobru organizaciju, pa je sve više onih koji to poveravaju organizatorima čiji je to posao.

Za ovu uslugu organizatori naplaćuju najčešće 500 dinara po satu, dok neki uzimaju određeni procenat od ukupne cene.

( izvor: BizPortal )

Dodaj komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *